Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еърбъс" достави рекорден брой самолети през 2017 година и надмина "Боинг" по нови поръчки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Еърбъс" е доставила рекорден брой самолети през изминалата година, приключвайки по този начин една доста труда година за европейския самолетостроителен гигант.

В понеделник "Еъбъс" обяви, че през 2017-а година е произвела над 718 самолета, изпълнявайки заложените цели за над 700 бройки и надминавайки произведените през 2016-а година 688 самолета. Въпреки това, базираната в Тулуза, Франция компания все още не успява да настигне своя основен конкурент - "Боинг", който успя да достави на клиентите си през изминалата година рекордните 763 самолета.

В същото време обаче "Еърбъс" успя да изпревари "Боинг" по броя на спечелените нови поръчки. Европейският самолетостроителен гигант успя да си осигури 1019 нетни поръчки спрямо 912 за американския му конкурент, след като само в рамките на декември 2017-а година "Еърбъс" се сдоби с цели нови 776 нетни поръчки. Това представлява ръст на поръчките за нови самолети с 52% спрямо година по-рано, посочват от "Еърбъс".

"Еърбъс" за 15-а поредна година увеличава доставките на граждански самолети, като през 2017 г. бяха предадени 718 машини на 85 клиента, обяви компанията. И посочи, че те са с 4% повече от 688-те самолета, доставени през 2016 г. Към края на 2017 г. поръчаните на "Еърбъс" самолети са 7265, като общата им каталожна цена е $1,059 трилиона (867 млрд. евро), съобщава агенция АФП.

Рекордните доставки и силните нови поръчки идват във важен преходен период за европейската компания, посочва "Уолстрийт Джърнъл". Главният оперативен директор и президент на търговския бизнес на "Еъбърс" - Фабрис Брежие напуска. Дългогодишният шеф продажби на компанията, Джон Лейхи, също напуска. От "Еърбъс" заяви, че и главният изпълнителен директор Том Ендърс ще си тръгне през следващата година.

Тези оставки идват в период на преструктуриране на "Еърбъс", което влошава напрежението между различните лагери в компанията и става на фона на постоянни обвинения за извършване на закононарушения. През миналата година САЩ започнаха да проучват "Еърбъс" с оглед на потенциално нарушаваше на правилата за износ на оръжие, докато Кувейт започна да разследва за евентуална корупция при сделки с хеликоптери за милиарди долари.

Продължават разследванията на "Еърбъс" и в други юрисдикции, включително Франция, Германия и Великобритания, като от компанията заявиха, че ще сътрудничат на разследващите органи. Така например през изминалия уикенд "Еърбъс" обяви, че ще работи за намиране на решение относно разследване на компанията в Германия.

В същото време "Еърбъс" предупреди, че програмата за самолетите А380 може да бъде прекратена, ако "Емирейтс еърланс" не направят още поръчки. Авиокомпанията от Дубай е основен клиент за тези суперголеми самолети, но не е поръчвала нови през последните две години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени