Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер

Нови 8 х "5 минути София" представят в кино "Одеон"

Създателите на любимата не само на столичани поредица „5 минути София“ днес ще представят в кино „Одеон“ новите готови осем епизода, посветени на музеите на града.

Режисьори на кратките филми са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Автор на музиката към поредицата е Любо Киров.

Поредицата стартира през 2012 година – припомни в ефира на Радио София Мишо Ланджев. – Идеята е на Камен Воденичаров, а целта е да запознаваме публиката с по-малко известни факти за София. С новите епизоди искаме хората, посещавайки някой музей, да се замислят по-дълбоко какво се крие зад даден експонат.

Пет минути за София наистина не са достатъчни. Затова през тази година ще направим доста по-дълъг филм. Кратката форма е за по-лесен достъп на разказите в интернет.

Филмите от документалната поредица "5 минути София" предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. Те се разпространяват чрез платформи за видеосподеляне, каквито са Vbox7 и YouTube, и в програмите на БНТ.

За последните 6 години са реализирани шест сезона и общо 42 епизода.

Въпреки кратката форма, подготовката всеки път е много сериозна, като за пълнометражен филм – допълва Ланджев. - Едно от епизодчетата стигна повече от 55 000 гледания, не знам защо точно то – за една ваза и специална технология. По-интересното е да се видят коментарите под всяко от филмчетата.

Премиерата е тази вечер от 19 часа.
Предишни епизоди „5 минути София“ можете да видите тук.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова и Данаил Конов с Мишо Ланджев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна