Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на здравеопазването ще отпусне на общинските болници над 28 милиона лева

МЗ разработва единни правила за определяне на заплатите в държавните болници

| обновено на 15.01.18 в 14:05
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство съобщи, че ще отпусне на общинските болници над 28 милиона лева. С тази сума ще бъдат финансирани спешна медицинска помощ и дейностите извън задължителното здравно осигуряване, които общинските болници изпълняват в отдалечени и труднодостъпни райони.

Ще бъдат субсидирани над 83 процента от всички общински лечебни заведения. От МЗ заявяват готовност и за оказване на методическа и експертна помощ за преструктурирането им. Експертите от ведомството смятат, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници в ДКЦ-та, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ. В рамките на преговорите за Националния рамков договор ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските болници като здравното министерство актуализира и медицинските стандарти.


Министерството на здравеопазването разработва единни правила за определяне на  заплатите в държавните болници. Това е обявено на среща на здравния министър с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. По данни на асоциацията средната заплатата на медицинските сестри е около 520 лв. По тази причина близо 7 хиляди български медицински сестри работят в други страни от ЕС, а още толкова са социални асистенти там. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени