Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Ценов: Трябват спешни мерки за издирване, спасяване и разпространение на българските музикални архиви

Писмо от диригента Герган Ценов, публикувано неотдавна в социалните мрежи, алармира за сериозен проблем и предизвика разгорещена дискусия сред българските музиканти и изпълнителите на българска класическа музика у нас и по света. Проблемът е свързан с издирването и опазването на българското музикално наследство, за да може българската музика, достъпът до която често е много труден, а понякога невъзможен, да звучи повече и у нас, и зад граница, каквото е желанието на музикантите.

Герган Ценов, който е завършил своето образование в Националната музикална академия в София, продължава обучението си в САЩ, където по-късно сформира свой ансамбъл, носещ неговото име - Ансамбъл “Ценов“, беше гост в ефира на предаването "Хоризонт до обед". Той коментира, че е изключително важно държавните институции и БАН да обърнат внимание на темата за музикалните архиви и да предприемат в спешен порядък стъпки за:

Откриване на архивите с партитури, предаването им на Държавен архив или на БАН, подробното им описване, каталогизиране и изнасяне за обща употреба.

Младият диригент подчерта още, че мисията за запазване и разпространение на българската музикална култура предполага и други спешни мерки:

Трябва да призная, че нещата са комплексни, но незадължително трудни за решаване и според мен, преди да говорим за каквито и да е конкретни мерки за спасяване на българската музика, трябва да започнем с далечни неща - например подобряване на обучението по музика в неспециализираните училища.

Следващата стъпка според мен трябва да бъде подобрение на Закона за меценатството. След това в България трябва да се подобрят условията за чуждестранни инвестиции в сферата на културата - например в България все още нямаме голям елитен фестивал, който да привлича хора от цял свят, за да дойдат да чуят нашата музика. В офисите в българските музикални институции трябва да се назначат хора, които имат мениджърски способности.

Това са все предварителни стъпки, които нямат много голяма връзка с музиката и след като бъдат предприети, тогава можем да пристъпим към следващите, които на първо място са свързани с композиторските архиви - с откриване на нотите, посочи диригентът и даде примери:

Само преди минути във Фейсбук ми писа внучката на Марин Големинов - Лили Големинова, която ми каза, че у нея се намира архивът на дядо й и тя буквално се чуди какво да прави с него. Само искам да напомня, че Марин Големинов е академик. Искам да знам какви точно конкретни мерки в тази посока е предприела БАН за съхраняването на архива на нейния собствен именит член.

Трябва да се издирят архиви на големи наши композитори, които са в тавански стаички, например. Преди две години научих, че архивът на един от нашите най-големи композитори е заключен в банков трезор и се пази от един човек и никой няма достъп до него. Тези архиви трябва да бъдат намерени, подробно описани, каталогизирани и дигитализирани и най-сетне изнесени за употреба, отново подчерта Ценов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!