Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър на среща с ръководствата на общинските болници в сряда

| обновено на 15.01.18 в 17:44
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването ще се срещне в сряда с ръководствата на общинските болници. На срещата ще бъдат обсъдени начините за преструктуриране на тези лечебни заведения.

Министерството няма право да отпуска целева помощ на общинските болници, посочи заместник-министър Жени Начева по повод исканията, издигнати на днешния едночасов протест на медиците.

Финансирането на общинските болници, както и на всички останали болници, се реализира по общ ред и правила, национален рамков договор, в момента се водят преговори. Дебатът за финансирането продължава. Освен това общинските болници могат да водят дебати с представителите на местните власти. Разговорът с общинските, както и с областните болници трябва да бъде за това как се лекуват пациентите и как те да оптимизират своята работа и дейността си и след това вече да разговаряме за конкретните финансови параметри в рамките на приетите от Народното събрание закони за бюджета, съответно на карта и на Министерство на здравеопазването.

На фона на протестите на общинските болници здравното министерство разработва единни правила за определяне на заплатите в държавните болници. Това беше обявено на среща на здравния министър с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. По данни на асоциацията, средната заплата на медицинските сестри е около 520 лева. По тази причина близо 7 хиляди български медицински сестри работят в други страни от ЕС, а още толкова са социални асистенти там.

Ще сформираме работна група по проблема, каза след заседанието д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на синдикатите:

От КНСБ отдавна сме казали ориентировъчно, че заплатите трябва да се формират 1:2:3 спрямо минималната работна заплата. Разбирайте 1000 лева за сестра и 1500 лева за доктор, който почва да работи. Тези пари трябва да бъдат осигурени, не като лъжем с пътеки и с фиктивно болни, а като бъдат осигурени, което значи, че държавата да спре да гледа отстрани сеир, а трябва да се намеси. И днес това предложих на зам.-министър Жени Начева. Ще бъде сформирана работна група, ще бъдат поканени всички синдикати и работодатели, за да решим, по какъв начин трябва да се гарантира здравеопазването на тези българи.

Жени Начева посочи, че предстои дебат с общинските болници за медицинските стандарти и цените на клиничните пътеки. Според д-р Кокалов първата стъпка обаче е промяна на начина на заплащане на общинските болници.

Трябва да се смени начинът на финансиране, ако искаме да има персонал, трябва да въведем щатни заплати, не увеличаване цените на клиничните пътеки, преразглеждане, дали трябва да се финансира чрез пътеки здравеопазването, защото затова, че ще вдигнат малко цените на пътеките, при условие че вие нямате доктори, нямате сестри, изпълнявате три нископлатени пътеки, двойно да ги вдигнем, пак няма да осигурите парите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна