Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яворови чествания и награда за Иван Цанев

Снимка: архив

Трудността да поставим в българската литература някого редом с Ботев и Яворов произтича не само от изключителните художествени достойнства на творчеството на тези двама наши поети, но и от превръщането им в национални митове, от ролята им на герои на епохата в живота на българското общество. Но докато митът за Ботев отдавна е вече цялостен, единен, ненакърним, Яворовият мит все още търси своята стабилност, все още не е така убедителен за всички. Защото е мит не от епоха на революционен подем, а от епоха, която сама себе си смята за историческо време на упадък.
Това са думи от една по-отдавнашна книга на проф. Михаил Неделчев „Яворов. Литературна личност. Истории на книги и стихотворения”. Последователен в изследванията на творчеството, живота и личността на поета, той издаде наскоро и петата си книга за него: „Яворов. Сюжетите на последните години”. Михаил Неделчев е автор на различни статии, студии, юбилейни книги и листове, посветени на Яворов, буквално е обсебен от него. Както сам споделя, още в началото на работата си върху Яворовото творчество е разбрал, че не е възможно това да става дистанцирано, а напротив - с емоционална отдаденост.
Много са събитията, които вече се проведоха и ще продължат да се провеждат в годината, в която отбелязваме годишнините на двамата големи български поети и обществени личности Ботев и Яворов. На 140-годишнината на Яворов са посветени две конференции, които се състояха в дните около рождената дата на поета. В София и в Чирпан бяха изнесени десетки доклади, които по-късно ще бъдат издадени в сборници, а Националната литературна награда на името на поета, която се дава на всеки пет години, тази година беше връчена на големия български поет Иван Цанев. Повече може да научите от самия проф. Неделчев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени