Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица подкрепиха протеста за промени в общинското здравеопазване

Снимка: Здравка Маслянкова

Медиците от над 20 общински болници излязоха на символични протести с настояване да си получат парите от надлимитна дейност, както и да се увеличат сумите по клиничните пътеки. Протестът беше подкрепен и от втората по големина в страната общинска болница – тази в Горна Оряховица. Медиците от многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ се надяват гласът им да бъде чут, но не виждат светлина в тунела.

120 хиляди лева са парите, които болницата в Горна Оряховица чака от Здравната каса за извършена надлимитна дейност през миналата година. С толкова са се увеличили дълговете на второто по големина у нас общинско лечебното заведение и вече са близо 1 милион лева за лекарства, консумативи и енергия. За сега, кредитори не са запорирали сметките на болницата, но трябват промени, особено в клиничните пътеки, заяви управителят д-р Иван Иванов:

Имаме план за разсрочено плащане с най-големите кредитори, който спазваме. Всеки месец това създава сериозни напрежения в нашата дейност. Очаквам да ни чуят, крайно време е да ни чуят, вярвам, че ще ни чуят, защото в крайна сметка общинските болници са в основата на болничното здравеопазване в България, защото на нас ни връщат пациенти от областни и други болници, след като разберат, че са неосигурени. Ние просто сме длъжни да ги приемем, ние не можем да ги върнем.

Малко над 200 лекари и медицински сестри работят в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Казват, че единствената добра новина, е че поне редовно си получават заплатите, които обаче по думите им са мизерни. Според д-р Марин Маринов от Първо вътрешно отделение основният проблем е финансов:

Не плащат достатъчно пари на лекарите, смешно малко. Циганите имат повече пари и полицаите имат повече пари. Това не е нормална държава. Естествено, че има изход при положение, че има 4 милиарда за болнично здравеопазване. 

Наташа Шишкова е медицинска сестра от 35 години. Според нея кризата в здравеопазването се задълбочава:

Няма пари за здравеопазването. Нали го виждаме заплатите какви са ни, болните колко са много, увеличават се постоянно. Какви пари в края на месеца носите вкъщи? Основната ми е 530. Като се сложи трудовият стаж и удръжките – 500-550. 

Превърнаха ни в писарушки, а не в лекари, коментира д-р Атанас Атанасов, началник на единственото във Великотърновска област отделение „Уши, нос, гърло“, което се намира в горнооряховската общинска болница. Д-р Атанасов има 27 години трудов стаж:

Времето за операции е достатъчно, но времето за писане е много повече. За какво настоявате държавата да ви чуе? Първо, което настояваме, е трябва да бъдат променени пътеките. Не може от 2006 година да не са променяни пътеките. Работим с едни и същи цени по 400 лева. Отпадат пътеки, а ние в края на краищата сме си свършили работата. Последният път отпадна пътека за човек, който беше с толкова тежко кървене. Кървене ли трябва да спираме или да гледаме, че подписът на лекуващия лекар го няма?!

Здравеопазването в общинските болници е добро, казват пациентите, които подкрепиха символичния протест на медиците.

Пациенти и медици чакат дали след протеста държавните грижи отново ще са палиативни или ще се пристъпи към кардинално лечение на проблемите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна