Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обвини САЩ, че създават "терористична армия" по турската граница

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ, че се опитват да създадат "терористична армия" по южната граница на Турция, предаде агенция Ройтерс.

САЩ признаха, че обучават терористична армия по протежението на нашата граница. Трябва да разбием тези сили още преди да се появят. Държава, която наричаме наш съюзник, настоява да обучи терористична армия на границата ни въпреки всички наши възражения, предупреждения и добре обосновани съвети. Мислите ли, че една терористична организация по границата ни може да има друга цел, освен Турция, попита Ердоган.

Турският президент каза още, че турските въоръжени сили са завършили подготовката за операция в контролирания от кюрдите регион на Африн в Северозападна Сирия и в град Манбидж.

Съединените щати "си играят с огъня" със създаването на сирийски гранични сили, в които са включени кюрдски милиции, каза преди това турският вицепремиер Бекир Боздаг.

Международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщи в неделя, че работи със своите съюзници от сирийските милиции за създаване на нови гранични сили, които ще наброяват 30 хиляди души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени