Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внезапно свиване на руската икономика през ноември 2017-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Русия се сви изненадващо през ноември 2017-а година в резултат най-вече на спад на индустриалното производство, заяви Министерството на икономика, цитирано от Ройтерс. Брутният вътрешен продукт се понижи през ноември с 0,3% спрямо година по-рано, опровергавайки по този начин прогнозите на икономисти и анализатори за растеж от 1,5 на сто.

Трябва да се има предвид, че силно зависимата от петрола руска икономика отбеляза подобрение през 2017-а година след две години на рецесия, предизвикана от рязък спад на световните цени на суровините, както и от наложените от западните държави санкции срещу Москва за ролята й в украинската криза, напомня Ройтерс.

Министерството на икономиката обвини за свиването на икономиката през ноември по-слабото индустриално производство с оглед на споразумението на големите производители на петрол, включително ОПЕК и Русия, за по-нататъшно ограничаване на производството на суров петрол, с цел подкрепа на цените на важната енергийна суровина.

Министерството също така заяви, че индустриалното производство се е влошило и в резултат на необичайно топлото време, което е довело до натиск в търсенето на природен газ както на вътрешния, така и на външния пазар.

Свиването на БВП през ноември с 0,3% след негов повишение с 1,0% през октомври накара икономическото министерство да преразгледа данните за растежа на руската икономика за цялата 2107-а година. В понеделник Министерството посочи, че икономиката е нараснала с между 1,4% и 1,8% през миналата година, след като преди изненадващо слабите данни за ноември министърът на икономиката Максим Орешкин обеща, че БВП на Русия ще нарасне поне с 2,2% през 2017-а година.

Министерството очаква темпът на икономически растеж да се подбори през настоящата година до около 2%, а инфлацията в страната да остане под целевото ниво на централната банка от 4 на сто, ако няма някакви сериозно сътресения свързани с времето. То също така прогнозира, че през януари инфлацията ще се задържи на рекордно ниски нива между 2,3% и 2,5% на годишна база.

Ниската инфлация би предоставила възможност на Руската централна банка за по-нататъшно съкращаване на лихвените ставки.

През декември РЦБ намали основната си лихва за шести път през изминалата година до 7,75% от 8,25%, разчитайки, че инфлацията ще се върне към целевото ниво от 4 на сто до края на настоящата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени