Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 240 000 статии на български език съдържа "Уикипедия"

Около 240 хиляди статии на български език съдържа свободната енциклопедия „Уикипедия“. Това каза Спасимир Пилев, редактор в българската страница на „Уикипедия", в интервю за предаването „Нещо повече“ по повод 17-годишнината на свободната енциклопедия. Българската страница отбелязва своята 14-а година като част от нея.

В българската страница на „Уикипедия“ преобладават темите, свързани с България - историята, география, спорт, музика, добави той.

Пилев посочи, че „Уикипедия“ не се стреми да бъде научен труд, в който да се дава подробна информация за дадена тема, а е енциклопедия:

Наистина има някои статии, които са по-лошо написани, липсват източници. Затова ние поставяме и такива малки шаблони, че статията се нуждае от някакво подобрение и така читатели могат да се включват и да допринасят към „Уикипедия“.

Пилев обясни, че имат индивидуални споразумения с Държавна агенция „Архиви“, които им позволяват да цифровизират документи. По този начин в мултимедийното хранилище на „Уикипедия“ вече се наброяват над 40 милиона свободни файла от цял свят:

Досега сме цифровизирали 10 хиляди документа от държавния архив и го използваме за илюстриране на статии и като източник на информация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!