Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес между София и Баку има директна авиолиния

| обновено на 16.01.18 в 12:18
Снимка: Правителствена пресслужба

В София пристигнаха първите пътници от откритата по-рано тази сутрин въздушна линия Баку - София. Официалният ѝ старт дадоха в столицата на Азербайджан премиерът Бойко Борисов и азербайджанският му колега Артур Расизаде. Полетите по линията ще се изпълняват всеки вторник от азерска компания, първата нискотарифна компания извън Евросъюза, която ще лети до страната ни. Директната въздушна линия беше договорена през 2015 година при посещение на министър-председателя в Баку.

За премиера на Азербайджан това е още едно доказателство за приятелските отношения:

Началото вече е факт. Мисля, че ще бъде успешно.

Борисов подчерта, че с Азербайджан имаме амбициозна програма за газова диверсификация - хъба "Балкан", както и селското стопанство.

Според българският премиер редовните полети ще улеснят изключително икономическите връзки и туризма:

29 евро е билетът в едната посока. Прекрасна възможност за азерите да идват и на ски, и на летен туризъм, и в същото време пък българите само за 3 часа - за 29 евро, могат да дойдат в една прекрасна страна - възможност, не само на думи, а и на практика - голям обмен от туристи и бизнесмени.

На летище София транспортният министър Ивайло Московски посрещна полета:

Баку е един изключително модерен, съвременен град и искрено се надявам този полет действително да създаде още по-близки и добри контакти между бизнеса на България и Азербайждан, за хората, които желаят да осъществяват туризъм - както българи там, така и гости от Азербайджан в България. 

Председателят на групата за приятелство в парламента на Азербайджан Рауф Алиев припомни за подписания договор за развитие на Южния газов коридор и за доставката на азерския газ до България:

От находището "Шах Дениз" се осъществяват доставки на природен газ за европейските страни и до 2020 година 1 милиард кубически метра газ ще постъпват в страната ви. Днешният старт на директната авиолиния още веднъж потвърждава, че България е страна със сериозни традиции в туризма, а ние можем да предоставим и услуги в областта на инфраструктурните обекти.

Стана ясно още, че премиерът Борисов ще постави пред Брюксел въпроса за визови облекчения:

Това са теми, за които съм поел ангажимент да обсъждаме с колегите в Европейския съюз. Така, както Украйна, Грузия и Молдова получиха тези облекчения, мисля, че можем спокойно да работим и в тази посока.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна