Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич обеща убиецът да бъде хванат, сръбската делегация напусна преговорите с косовските албанци в Брюксел

Сръбският президент определи като "терористичен акт" убийството на Оливер Иванович

Премиерът Борисов категорично осъди убийството на Иванович, един от лидерите на сръбската общност в Косово

| обновено на 16.01.18 в 16:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов категорично осъди убийството на един от сръбските политически лидери в Косово - Оливер ИвановичВ разговор със сръбския си колега Ана Бърнабич по повод убийството в Косово, премиерът Борисов е подчертал, че политическите цели се постигат с политически средства Българският министър председател, който вижда в смъртта на Иванович противоречие с европейския избор на Западните Балкани, изрази надежда убийството да не възпрепятства диалога между Сърбия и Косово. Ана Бърнабич е информирала българския си колега за мерките, които Сърбия предприема след инцидента.


64-годишният Иванович беше убит тази сутрин пред централата на ръководената от него Гражданска инициатива "Свобода, демокрация, истина" в град Косовска Митровица. Един от лидерите на местните сърби, убитият е бивш министър по въпросите на Косово в Белград. Политикът е прострелян пет пъти от движещ се автомобил. Според местни медии автомобилът, от който е стреляно, по-късно е открит опожарен. Убийството около 8.15 ч. местно време във вторник бе извършено в деня, в който Белград и Прищина подновиха разговорите за нормализиране на отношенията след прекъсване повече от година.

Белград започва свое разследване на покушението. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че убийството на Иванович е терористичен акт, че това престъпление няма да остане ненаказано и че извършителят ще бъде хванат и наказан. Той съобщи, че е изпратено писмо до мисиите на ООН (ЮНМИК) и ЕС (ЕУлекс) в Прищина с искане държавните органи на Сърбия да участват в разследването в Косово, предаде белградската агенция Бета.


Да не си мислят, че могат да скрият извършителя, нито Косовската полицейска служба, нито ЕУлекс. А се надявам, че и не искат това, защото има някой от когото няма да могат да го скрият. Ако не си свършат работата както трябва, ние ще свършим това, ще водим свое разследване, каза Вучич след спешно свиканото заседание на Съвета за национална сигурност. Той посочи, че сръбските служби за сигурност не са имали данни за преки заплахи срещу Иванович.

Белград обяви, че прекъсва техническия диалог с Прищина с посредничеството на ЕС заради убийството на Иванович, а сръбската делегация напусна срещата в Брюксел и потегли за Белград. Александър Вучич

Правителството на Косово осъди убийството на Иванович, като посочи, че то е предизвикателство за върховенството на закона и опитите да се въведе ред на цялата територия на Косово. Властите в Прищина призоваха всички граждани да съдействат за разкриване на убийството.

Външната министърка на ЕС Федерика Могерини разговаря по телефона с косовския президент Хашим Тачи и с Вучич и "призова всички страни да покажат спокойствие и сдържаност и да позволят на върховенството на закона и правосъдната система да си вършат работата", съобщиха от кабинета й.

Полицията блокира северната сръбска част на Косовска Митровица, докато събираше доказателства за разкриване на престъплението. Белградската агенция Бета съобщи, че са открити 4 гилзи и че около 9.15 ч е открит подпален автомобил Опел "Астра“, който може да е свързан с убийството, което вероятно е извършено с пистолет със заглушител.

Небойша Влайич - адвокат на Иванович, заяви, че лидерът на Гражданска инициатива „Свобода, демокрация, истина“ е бил поразен с 5 куршума в гърба, като в болницата само констатирали смъртта му. Неговият клиент очакваше нов процес по обвинения във военни престъпления, извършени по време на конфликта в Косово, след като предишната присъда бе отхвърлена.

Иванович е смятан за умерен политик в разделения между сърби и албанци град Косовска Митровица, където често има напрежение. Бившият държавен секретар на Сърбия за Косово бе ключов събеседник с НАТО, ООН и по-късно с ЕС след конфликта в Косово през 1998-1999 г., като подкрепяше диалога с косовските албанци.

Белград не признава независимостта на Косово, която едностранно бе обявена през 2008 г., но под натиска на ЕС започна да преговаря с Прищина за нормализиране на отношенията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна