Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втора поредна година Германия се оказа с най-голям излишък по текущата сметка в света

Излишъкът по текущата сметка на Германия през 2017-а година се оказа най-големият в света за втора поредна година, съобщава във вторник немския икономическия институт Ifo и отбелязва, че това вероятно ще поднови външните критики за икономическата и фискалната политика във водещата европейска икономика, посочва агенция Ройтерс.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия настояват от години Германия да повиши вътрешното търсене и своя внос, за да допринесе за намаляване на световните икономически дисбаланси и да подхрани глобалния икономически растеж, включително и този в еврозоната.

Институтът Ifo каза, че през 2017-а година германският излишък по текущата сметка, който измерва потокът от стоки, услуги и инвестиции, е най-големият в света за втора поредна година и в размер на 287 млрд. долара, следван от Япония с излишък за 203 млрд. долара.

Трябва да се има предвид, че президентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно критикува Германия, че е направила твърде малко, за да намали търговския си излишък със Съединените щати, обвинявайки властите в Берлин в "много лоши" търговски политики.

Немският канцлер Ангела Меркел обаче отговори на атаките, посочвайки, че частното потребление се е превърнало в основен двигател на икономическия растеж. Меркел също така отбеляза, че германският излишък е в резултат основно на взаимодействието между предлагане и търсене на световните пазари и че Берлин има само ограничено влияние върху други важни фактори като валутния курс на еврото и енергийните цени.

Според института Ifo Китай се е изкачил на трето място в тази класация с излишък от 135 млрд. долара, който обаче е наполовина по-малък от този на Германия.

Все пак в процентно изражение, излишъкът на германската текуща сметка спадна през 2017-а година до 7,8% от БВП на страната спрямо 8,3% през предходната година.

Търговията със стоки е основна причина за големия германски излишък, заяви Кристиан Грим, икономист от базирания в Мюнхен институт Ifo, цитиран от Ройтерс. Основен двигател беше голямото търсене на произведени от Германия стоки от страна на Европейския съюз и на Съединените щати, допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени