Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Панева мечтае за албум в годината на своето пълнолетие

Петя Панева
Снимка: Ани Петрова

Талантливата певица Петя Панева изпрати една много успешна 2017-та година, която завърши с отговорното и участие в проекта "Музика в портрети" на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Оказа се обаче, че новата година започна също обещаващо за възпитаничката на НУИ "Добри Христов" - Варна. Освен че 2018-та, живот и здраве, ще  донесе пълнолетие на Петя, това е годината, в която тя си пожела да издаде самостоятелен албум. И ето, че първата крачка е направена. В предаването "Съботна трапеза" певицата представи за първи път най-новата си песен "У вас да дойда, Руске ле", в която отново работи с аранжора Йордан Данев, а в родопската имресия участват също Николай Докторов - кавал и Калин Момчилов - китара.
Новата песен, както и интервюто с Петя Панева, може да чуете в прикачения файл.


Петя ПаневаПесента "У вас да дойда, Руске ле" научих на майсторския клас по пеене на Файка Койнарова на форума "Мост между поколенията" през 2016-та година. Много ми хареса. Първоначално идеята ми беше да я запиша с каба гайда, но след като го обмислих, реших да направя нещо по-различно. Досега не съм записвала само с китара и кавал. И благодаря на Йордан Данев, отново направи страхотен аранжимент! С него много добре си пасваме, защото знам, че отивам, казвам му как искам да звучи, и той точно така го прави. Представих му идеята си: да звучи само с кавал и китара, да е много чисто, записах му първия куплет, и от там насетне той сътвори всичко. Много съм доволна, получи се точно така, както го исках! Моят глас е много силен, дори бих казала по-натрапчив, и затова исках да звучи хем нежно, хем като самата мен., разказа Петя Панева в ефира на Радио Варна.

Петя Панева е родена на 14.06.2000г. в гр. Варна. Учи в НУИ „Добри Христов'' гр. Варна със специалност ударни инструменти и е към школата по народно пеене на Павлинка Тодорова. Пее в Ансамбъл „Одесос'' при МВР Варна и във фолклорна формация "Изгрев". Има записи с Оркестъра за народна музика на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени