Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Бонфоа: Мисля, че има непознаване на текста на Истанбулската конвенция от страна на българските социалисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на френските социалисти в Европейския парламент Кристин Рево д’Алон Бонфоа изрази недоумение по повод реакцията на българските социалисти по отношение на Истанбулската конвенция. 
Реакцията им е обратна на това, което българските евродепутати от същата партия гласуваха заедно с нас, каза тя пред "Хоризонт". Да гласуваш за Истанбулската конвенция означава да гласуваш за жените и техните права, за да не бъдат те повече жертва на насилие. Мисля, че от страна на българските социалисти има непознаване на текста и неговия сюжет.
Френският евродепутат беше категорична, че в документа няма нито дума за явление като "трети пол".  На въпрос дали е разговаряла с лидера на БСП Корнелия Нинова по въпроса, тя заяви:
Не, тя не ми се е обаждала. Аз просто разбрах, че има голям скандал в България по този въпрос, когато изслушвахме българските министри в комисията за гражданските права. Изобщо не можех да си представя,  че представителка на партия, която е част и от моето семейство, не подкрепя правата на жените.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!