Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: Партньорите ни в ЕС подчертават, че ролята на България на Балканите е незаменима

Андрей Новаков
Снимка: andreynovakov.eu
Днешният ден е кулминацията на 10-годишни усилия и работа на България в ЕС. Това заяви в предаването „Преди всички“ евродепутатът Андрей Новаков.

 

Още снощи, когато премиерът пристигна в ЕП да участва в заседание на групата на ЕНП, малко по-късно откри коктейл по повод Българското председателство с много от българите, които работят в институциите в Страсбург, се видя този заряд, този заряд на нещо ново, което до този момент не бях почувствал и тук, и в България, а именно вече осезаемо по-високото ни самочувствие, когато става въпрос за решаване на европейски проблеми. Директният език и способността бързо да идентифицира проблеми, от страна на премиера, да предлага решения, тук се цени високо. Очаквам моите колеги да повдигнат въпроси, свързани с проблемите на ЕС, които имаме днес и които тревожат хората – какво ще се случи с Брекзит утре, какво ще се случи с разширяването на Шенген, какво очакваме от еврозоната занапред, какво очакваме от европейския бюджет след 2020-а година, който продължава да бъде един от основните източници на финансиране за редица държави, миграцията, сигурността и защитата. Оказва се, особено след оставките вчера в Румъния, че ние устойчиво оставаме една от държавите, източник на стабилност в региона. Няколко пъти снощи бе подчертано, че ролята на България на Балканите, особено през последната половин година, е незаменима.

Като любител на историята знам, че войни са започвали и за по-малко от това, което се случи вчера, каза Новаков по повод убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович.

Въпрос е не на един или друг човек, или на политиканстване в момента. Факт е, че ролята, която се признава в момента и се присъжда на България, е да бъде този, който да държи напрежението по-ниско в региона и да не допуска нова ескалация на напрежението.

Новаков коментира още: Опитвам се да убедя моите колеги, че ако ЕС не инвестира в тези региони, които трябва да се развиват, в по-бедните региони на ЕС, ще се намери друг, който ще инвестира в тях, обаче не с европейски интерес, а по неговия собствен

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна