Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Чуждестранните издания коментират на страниците си вчерашното убийство на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович.

64-годишният Иванович беше застрелян пред централата на партията в Косовска Митровица, етнически разделен град в северната част на страната, съобщава американският вестник „Ню Йорк Таймс“. Иванович беше възприеман като умерен политик в Косово, но партията му не беше подкрепяна от правителството в Белград. Президентът на Сърбия Вучич заяви, че правителството няма пръст в този "терористичен акт" и предположи, че убийството е част от кампания на косовските албанци да поемат контрол над северната част на страната, която е населена предимно от етнически сърби. Правителството на Косово също осъди убийството, отбелязва изданието.

Това е опит да се провокира нов въоръжен конфликт - така специалистите оценяват дръзкото политическо убийство, извършено в Косово. От подобна провокация са заинтересовани много страни, пише  руското издание "Взгляд".

Гръцките вестници насочват вниманието си към Ню Йорк, където започват дългоочакваните преговори по спора между Атина и Скопие за името на Македония.

"Прото тема" цитира посредника на ООН по гръцко-македонския спор Матю Нимиц, който ще излезе с предложение, съдържащо термина "Македония". Нимиц казал, че Гърция е приела този термин, като е признала страната под името Бивша югославска република Македония.

В края на миналата година ЦИК на Русия отказа да допусне опозиционния лидер Алексей Навални до участие в президентските избори в страната напролет, тъй като е осъждан. Той обаче няма намерение да се предава и е решил да оспори изборните закони в Конституционния съд, съобщава "Московский комсомолец".

"Ведомости" отбелязва, че властите в Русия са измислили нов начин да вдигнат изборната активност на президентския вот, насрочен за 18 март. Точно до изборните секции ще се гласува и за проекти по благоустройството на руските градове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени