Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Констанцио от ЕЦБ е притеснен, че внезапните движения на еврото не отразяват икономическите фундаменти

Витор Констанцио от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио е обезпокоен, че внезапните движения на еврото не отразяват икономически фундаменти.

В интервю за италианския в-к "Ла Република" Констанцио подчерта, че провежданата от ЕЦБ политика няма за цел нивата на обмяна на единната европейска валута. Той обаче посочи, че е обезпокоен от внезапните движения на еврото на валутните пазари и че те не отразяват промяна в икономическите фундаменти.

Визирайки фундаментите, инфлацията в еврозоната отслабна леко през декември, посочи вицепрезидентът на ЕЦБ.

Виждаме необходимостта от постепенно коригиране на всички елементи на нашета парична и лихвена политика в бъдеще, ако икономиката продължава да расте и инфлацията продължава да се движи към нашето целево ниво от малко под 2 на сто. Това обаче не означава, че ще има незабавни промени в нашата политика, отбеляза Констанцио.

Ние не променяме пътя на нашата парична политика. С решението да намалим наполовина месечните покупки на облигации (до 30 млрд. евро на месец от началото на 2018-а година)) ние адаптираме нашата парична политика към новия икономически контекст и следователно към по-високата инфлация, която предстои. Но това не означава, че паричната ни политика няма да остане силно разхлабена и стимулираща за дълго време, като на този етап не виждаме наличието на инфлационни рискове. Ние също така не трябва прекалено скоро да ограничим икономическия растеж, допълни той, сигнализирайки по този начин, че не вижда необходимост от скорошно повишаване на рекордно ниските лихви ставки на ЕЦБ.

Днешното изявление на Витор Констанцио сякаш представлява един от първите опити за "вербална интервенция" против доста рязкото поскъпване на еврото от началото на настоящата година. С оглед на това не е изненада, че неговите коментари доведоха до известно понижение на единната европейска валута.

Еврото се търгува около часово дъно за деня към 1,2209 долара, след като по време на азиатска търговия то поскъпна за кратко към нов тригодишен връх от 1,2322 долара, преодолявайки психологическата бариера около 1,2300 нивото за пръв път от декември 2014-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна