Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат отчита ръст на строителството в ЕС, добър е подемът в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната бележи ръст през ноември 2017 г. след спад месец по-рано, докато строителството в рамките на България отбеляза солиден подем за втори пореден месец, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС нарасна през ноември с 0,6% спрямо октомври, когато се сви с 0,5 на сто, като в същото време строителството в еврозоната се подобри с 0,5% след понижение с 0,3% месец по-рано.

На годишна база строителството в еврозоната и в ЕС се подобри през ноември с по 2,7% след повишение през октомври съответно с 2,7% и с 2,2%.

През ноември най-силен ръст в строителството на месечна база е отчетен в Полша (повишение с 3,2%), Словения (с 2,2%) и Холандия (с 1,8%), докато най-солидно понижение е регистрирано в Унгария (спад с 1,5%) и Франция (с 0,6%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Унгария (ръст с цели 30,7%), следвана от Словения (с 21,2%) и Полша (с 16,0%), докато най-солидно влошаване е отчетно в Румъния (понижение с 4,1%), следвана от Франция (с 0,2%).

Според същите данни на Евростат строителството в България отбеляза през ноември добър подем за втори пореден месец, нараствайки с 1,3% спрямо октомври, когато се повиши с 2,3 на сто - най-солиден растеж на месечна база от март 2017 г., когато беше отчетен растеж от 3,6 на сто.

На годишна база обаче темпото на растеж на продукцията в строителния сектор на нашата страна се забави до 7,9% (спрямо ноември 2016-а) от 10,1% през октомври, когато беше отчетен най-големия растеж в строителството от май 2017 година. По този показател България се нарежда на шесто място по най-добро темпо на растеж сред останалите членки на ЕС и представлява трайно повишаване на строителната бизнес активност от девет месеца насам, след като през март 2017 г. строителството нарасна с 5,2% (спрямо март 2016-а), излизайки на позитивна територия за пръв път от края на 2015 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!