Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи европейски икономисти призовават за реформа на еврозоната и за създаване на „съвместен безопасен финансов актив"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда водещи икономисти от Франция и Германия се включиха в оживените политически дебати за това как еврозоната да стане по-устойчива при бъдещи кризи, призовавайки за налагането на нови фискални правила и за създаването на виртуални "безопасни финансови активи" в рамките на региона на единната валута, съобщава агенция Ройтерс.

Предложенията имат за цел да бъдат осъществени исканията на Германия за по-голяма фискална дисциплина и настояването на Франция за по-голямо споделяне на риска на фона на опитите на двете най-големи икономики в еврозоната да внесат свеж импулс в забуксувалите в последно време усилия за реформиране на блока.

Тези усилия за реформи могат да бъдат успешни, само ако Германия и Франция вървят заедно, заяви Марсел Фрацшер от немския икономически институт DIW, който е един от авторите на политическия документ от 33 страници. Според него 2018-а е годината, в която еврозоната трябва да се заеме с тези необходими реформи.

Въпросът за това как да се подобри управлението на 19-членния блок на единната валута ще бъде обсъден и при днешни разговори в Берлин на германският финансов министър Петер Алтмайер с новият президент на еврогрупата - португалецът Мариу Сентену.

Ройтерс също така отбелязва, че Петер Алтмайер, който е един от най-близките съюзници на канцлера Ангела Меркел, ще пътува в четвъртък до Париж за разговори с френския си колега Бруно Льо Мер.

В доклада на 14-те водещи икономисти от Франция и Германия се призовава за основен ремонт на фискалните правила в еврозоната, създаването на независим фискален надзор, съвместен спасителен фонд и нов синтетичен "безопасен финансов актив", който да се предлага на инвеститорите като алтернатива на държавните облигации в рамките на региона на единната валута.

Прилагането на тези реформи ще доведе до съществена промяна на еврозоната, като същевременно ще се подобри финансовата стабилност, политическото сближаване и потенциала за постигане на просперитет на нейните граждани. В същото време ще се адресират приоритетите и тревогите на държавите - членки, посочват водещите икономисти сред които се открояват и имената на Клеменс Фюст - президент на немския институт Ifo и на Жан Писани-Фери, който е бивш съветник на френския президент Еманюел Макрон.

Икономистите от Германия и Франция искат да бъдат заменени настоящите фискални правила, които се съсредоточават най-вече върху структурния дефицит, от правила за разходите и по отношение на дългосрочната цел за намаляване на дълга. Те препоръчват спазването на новите фискални правила да бъде следени от националните контролни органи, които от своя страна ще бъдат наблюдавани от независима институция в рамките на еврозоната.

Ройтерс посочва, че тяхната идея за „синтетични“ (изкуствени) общи облигации на еврозоната вероятно ще предизвика отрицание от страна на консерваторите на немския канцлер Меркел, тъй като те са скептично настроени относно създаването на нови дългови инструменти за по-голямо споделяне на риска в единния валутен блок.

Икономистите обаче настояват, че въвеждането на такива финансови активи, успоредно с регулация за лимитиране на концентрацията на суверенния риск, ще помогнат за по-плавен преход от прекомерна концентрация на собствените държавни облигации на страните - членки на еврозона.

Трябва да се има предвид, че консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц се споразумяха през миналата седмица за стартиране на официални преговори за управляваща коалиция. В проектоспоразумението се повдига въпроса за "инвестиционен бюджет" в рамките на еврозоната, подкрепяйки по този начин призивите на френския президент Макрон за отделен бюджет в единния валутен блок, който да помогне за справяне с външните икономически шокове.

Засилват се и призивите Европейският спасителен механизъм (ESM) да се превърне в пълноправен Европейски валутен фонд (подобен на МВФ) под парламентарен контрол и според законите на ЕС.

Междувременно шефът на еврогрупата Мариу Сентену определи като "много насърчителни" предложенията за реформа в еврозоната, съгласувани от двете най-големи партии в Германия и призова консерваторите на Меркел и СДП да се споразумеят бързо за голяма управляваща коалиция.

Европа се нуждае от правителството в Германия колкото е възможно по-скоро, каза Сентену в интервю за бизнес вестника "Handelsblatt", публикувано преди срещата му с немския финансов министър Алтмайер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна