Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Корупцията е манталитетен проблем

Кънчо Стойчев: Корупцията се е превърнала в норма и вече не я забелязваме

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Докато липсата на корупция продължава да ни изненадва и да ни оставя с повдигнати вежди, ние продължаваме да имаме манталитетен проблем, много по-голям от това кой в момента е на власт. Това каза в предаването "Нещо повече" изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов. В коментар по предстоящия вот на недоверие, внесен от БСП, Харизанов изтъкна, че несъмнено по време на дебатите ще се чуе критика, която може да се възприеме като градивна, но високият градус може да подлъже определени политици да водят изцяло политически дебат, който не е съдържателен и не предлага ясни решения:

Целта е да се посочат недостатъците на управлението и то да се коригира. При настоящите политически баланси това е програма максимум. Съмнявам се, че ще бъде достигната.

Разговорът за корупция не е патент на БСП, подчерта Харизанов:

Той е важен разговор за цялото общество. Той е и манталитетен. Защото много от нас критикуват корупцията, в следващия момент се обаждат, да намерят връзки някъде, което също е корупция. Така че, той трябва да продължи и, ако няма резки, внезапни реформи, има риск усещането за стабилност да започне все по-бързо да се видоизменя в усещане за застой. 

Кънчо СтойчевСоциологът Кънчо Стойчев от своя страна подчерта, че в предстоящите дебати в тази ситуация управляващите ще минат към отбрана и определи това като разумно:

Всеки опит, в това състояние, в което те се намират, за атака, ще доведе до страшно висок резултат в полза на опозицията. Те сигурно ще се изкушат да атакуват, но това ще бъде нов гол в тяхната врата.

Акцентирайки върху основния мотив за вота - корупцията, Кънчо Стойчев посочи:

Корупцията си процъфтява, нещо повече – тя се е превърнала в норма и ние вече дори не я забелязваме. /.../ Това трябва да се прекрати. И в този смисъл, няма никакво значение дали е Европредседателство, или не, дали има световно първенство по футбол, или няма, ние трябва час по-скоро да си оправим къщата.

Най-важното в това, което трябва да се случи следващите дни, е да се отнасяме към темата сериозно и с минимално политизирани, каза още Стойчев:

Минимално политизиране. Въпросът е всеобщо български. Той касае всеки един от нас, преди всичко всеки един от нас гражданите, защото става дума за нашите пари. И, колкото по-сериозен и дълбок разговор се проведе, колкото по-общи решения се вземат - не за ликвидиране на корупцията - няма страна с ликвидирана корупция, колкото до ускоряване на борбата и на ефективността на тази борба.

Георги Харизанов допълни, че открива в мотивите за вота миш-маш и даде пример:

Днес чух, че изчезват някъде някакви десет милиарда лева, поредни. Извинявайте, но общият обем на средствата, които държавата харчи годишно чрез обществени поръчки и чрез процедури по ЗОП е 6 милиарда. Как изчезват 10 е нещото, на което само г-жа Нинова евентуално знае отговора. Аз се съмнявам, че и тя го знае, но такива цифри звучат атрактивно и аз точно такива атрактивни неща, които са неверни, не искам да чувам. Искам да се види дебат, в който се посочват ясни недостатъци на това управление и предложения от страна на управляващите за тяхното решаване. 

Двете мнения чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна