Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на американското индустриално производство в края на 2017 година

Индустриално производство в САЩ нарасна в края на 2017-а година по-силно от очакваното благодарение на солиден подем в сектора на комуналните услуги, докато натовареността на производствените мощности достигна близо тригодишни върхове.

Индустриалното производство се увеличи през декември с 0,9% спрямо ноември, когато се сви с 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,2%), докато очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромен растеж с 0,5 на сто, показват данни на Федералният резерв.

На годишна база индустриалното производство нарасна с 3,6%, отбелязвайки най-солиден подем от 2010-а година насам. Само в рамките на последното тримесечие на 2017-а индустриалното производство на САЩ нарасна с цели 8,2% на годишна база след негово свиване с 1,3% през третото тримесечие в резултат на негативния ефект от мощните урагани "Харви" и "Ирма" от края на лятото и началото на есента.

Промишленото производство, което е най-важната компонента в данните за индустриалното производство, нарасна през декември с едва 0,1% след повишение с 0,3% през ноември и ръст с 1,5% през октомври. Въпреки по-слабия растеж, това представлява нарастване на промишленото производство за четвърти пореден месец.

Трябва да се има предвид, че именно промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ. Поредното, макар и доста сдържано нарастване на промишлеността е позитивен знак за цялата американска индустрия, която набра добра скорост през изминалата година с оглед на по-слабия долар, по-стабилните петролни цени и глобалния икономически растеж.

Производството в сектора на комуналните услуги се разшири в рамките на месец с цели 5,6% в резултат най-вече на доста студеното време в края на 2017-а година, което предизвика силно увеличаване на потреблението на отопление, докато в минно-добивният сектор също беше отчетен добър растеж от 1,6 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се увеличи през декември до 77,9% от 77,1% месец по-рано, отчитайки най-високо ниво февруари 2015-а година насам, но все още задържа под предрецесионните нива на натовареност на мощностите от над 80 на сто.

Много силното потребление на комунални услуги вероятно ще засили очакванията за ускоряване на потребителските разходи през последното тримесечие на изминалата година. Това от своя страна може да накара икономистите и анализаторите да повишават техните прогнози за икономическия растеж на САЩ през периода октомври - декември 2017-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени