Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Богданов:

Патриотите няма да подкрепят Истанбулската конвенция дори след нов превод

Ангел Димитров: Темата за ратификацията на договора за добросъседство е гореща в Македония

Красимир Богданов
Снимка: Жоро Александров

Няма никаква причина от Обединените патриоти да променяме позицията си относно Истанбулската конвенция дори и след направен нов превод. Разбира се, ние сме абсолютни противници на всякакъв вид насилие, но когато се касае за отваряне на врати, които може да донесат доста неприятности на цялото българско общество впоследствие, сме абсолютни противници на това. Когато се касае до домашно насилие, имаме достатъчно текстове от Наказателния кодекс, които уреждат въпроса с наказанието. 12 европейски страни не са ратифицирали този документ в Съвета на Европа и смятам, че ние нямаме никаква причина да го направим. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" заместник-председателят на парламентарната комисия по външна политика Красимир Богданов от Обединените патриоти. Той коментира и възраженията на депутата от БСП Валери Жаблянов относно договора с Македония за добросъседство:

Вероятно има среди в българското общество, които се отнасят с известно недоверие към договора, що се касае до някои двусмислия, до мненията, че има и геополитически натиск за сключването. Но в крайна сметка, когато говорим за нормализиране на отношенията между две най-близки държави, смятам, че дори и известни компромиси са необходими. България печели безспорни придобивки с този договор. Както знаем, в него са залегнали важните постановки за общата ни история – нещо, което беше немислимо да ти кажат от македонската страна само допреди няколко месеца. Говорим и за отказ от език на омразата, и за важния въпрос за отказа от претенции за някакви несъществуващи малцинства, каквито доскоро се говореше, че има в България.

Нашето общо минало не бива да бъде само в учебниците по история, а да има своето продължение в бъдещето, коментира политикът. След размяната на ратификационните документи започват да текат сроковете по създаването на комисия, която трябва да примири историята, припомни той. Участниците от българска страна в нея ще бъдат номинирани от МВнР, но ще бъдат избрани след обществен дебат, обяви още той.

Хубавото на тази комисия е, че тя ще бъде подлагана на ежегоден контрол на извършеното, под ръководството на министрите на външните работи на две държави и в крайна сметка ще има един преглед какво е свършено и докъде е достигнато.


Богданов сподели, че България е имала готовност за ратификация на договора още миналата година, но е изчаквала да види какво ще се случи в Скопие предвид сложната политическа ситуация там.

Историкът и дипломат Ангел Димитров, дългогодишен посланик на България в Македония, коментира, че в Македония членовете на тази комисия  вероятно няма да бъдат избрани с обществено обсъждане и назначаването им ще е по-лесно:

Много е важно в тази комисия наистина да бъдат включени историци от средното или по-младото поколение, които започват да се освобождават от тези псевдонаучни догми, които са в основата на една погрешна интерпретация на миналото.


Темата за ратификацията е гореща в Македония, изтъкна Димитров, но подчерта, че неприсъствието на ВМРО-ДПМНЕ на ратификацията не е било гласуване против нея:

Те са малко по-сдържани вече в последно време в реакциите си, не само след смяната на Груевски като председател на партията. Новоизбраният председател е относително ново лице, но можем да се надяваме, че във ВМРО- ДПМНЕ, особено сред привържениците на партията в цялата страна ще започнат да надделяват по-реалистични гласове, които ще се обявят против антибългарската линия в политическото поведение на партията през последните години, което беше наложено при председателството на Груевски.


Без съмнение приоритетът за интеграцията на Западните Балкани има свой център и върху Република Македония, категоричен е дипломатът.

Скопие в момента е в една много по-добра позиция от други страни от региона, защото след подписването на договора е "премината една много важна граница, която доскоро изглеждаше много трудна за преодоляване". Македония искрено се стреми към Европейския съюз и НАТО. Първата стъпка към това е приемането на страната в НАТО, заради което договорът с България е важен. Страната вече участва със свой контингент в Афганистан. Македония изглежда вече узрява и за необходимия компромис за името. Според Ангел Димитров добър вариант е "Нова Македония", тъй като запазва "Македония" в името. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени