Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънпарламентарни сили организират кръгла маса, посветена на проблемите на Витоша

Общинският съвет отчита "неистини" в позициите им

Снимка: БГНЕС

Организаторите на кръглата маса под наслов „Да върнем Витоша на гражданите“ – ДСБ, „Да, България“, "Зелените" и ДЕОС - се канят да оправят неудобни въпроси към Столичната община и собственика на лифтовете съоръжения „Витоша ски“

Юристът Любомир Костадинов - част от организаторите и съосновател на гражданската група “За Витоша“, сподели в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“:

Забележително е, че след почти 10-годишно обикновено стоене отстрани, след една пресконференция на изброените парти, Столична община се активизира и започна да предприема мерки, например да събере специалната група, която има за Витоша, която от година и половина не беше заседнала.

Чак сега се сетиха, че могат да увеличат и броя на автобусите, които ходят до Витоша, и така нататък.

Костадинов подчерта, че съоръженията в планината не са сменяни с десетилетия, въпреки че няма законови пречки това да се случи:

Всеки може да отвори в интернет Закона за горите, да почете член 54, алинея първа, точка 6, където ясно е записано, че могат да се строят лифтове, да се подменят, да се ремонтират, без промяна на предназначението. Това се отнася именно за съществуващите лифтове.

Който се интересува от темата, да отиде на страницата на Парк "Витоша". Там е планът за управление. От страница 194 до страница 210 са написани пет режима, които обясняват как трябва да се сменят съоръженията. Насърчава се! Има само едно изискване - че има забрана за промяна на предназначението, освен за техническа инфраструктура. Бога ми, тези съоръженията какво са? Извънземна инфраструктура ли?

Няма абсолютно никакви пречки в сега действащия план и в сега действащия закон, категоричен е Костадинов, според когото в Плана за управление на Витоша се допуска строителство в големи територии.

Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет опроверга Костадинов.

За три минути чух няколко наистини, заяви той и изтъкна, че в прессъобщение на „Да, България“ се намеква, че въжените линии на Витоша са приватизирани от фирма, близка до ГЕРБ. Марта Георгиева от групата „За Витоша“ пък твърдяла същото в свои интервюта. Не е вярно и че автобусите за Витоша се увеличават чак сега, допълни той:

През 2017 година се пусна бърза автобусна линия номер 163. Взето е вече решение от тази година линията 63, която ходи до Копитото от бул. „Цар Борис трети“, да ходи и по време на лятната ваканция на учениците. Взе се и решение за допълнителни автобуси по линия 66, като един ще седи в резерв за случаите, в които има хора или при инцидент.

Няколко думи за Плана! Казаха, че може да се строят хотели. Какъв по-голям пример за внушение. Господинът твърди, че е чел предложението за план за управление. Там пише „Никаква леглова база“. Изцяло се повтарят рестрикциите на сега действащия план. По отношение на ремонта на съоръженията, там има спор между юристите дали позволява стъпки нови, или не, дали правенето на нова стъпка е строителство, защото така го изисква ЗУТ, или не. В случая, дори и да е възможно въпросната фирма да подмени съоръженията, те не желаят да го направят. Аз се опитвам да обясня от няколко седмици, че именно приемането на нов план за управление или актуализацията на стария ще отвори възможност да те гледат специализирани устройствени планове и след това ще има възможност да се гледат инвестиционни намерения и от други желаещи да строят спортна инфраструктура и лифтови съоръжения. Тогава, на един конкретен принцип, би могло да се преустанови този монопол върху достъпа до планината

Според Пламен Костадинов ЗУТ позволява премахването на опасните съоръжения на Витоша. Според Герджиков обаче ДАМТН трябва да се произнесе за тяхната безопасност

Правени са и досега подобни проверки. И в момента се създава, със заповед на кмета, подобна междуведомствена комисия, в която участват представители на тази Държавна агенция плюс представители на строителен надзор в Столична община. Ако тази комисия установи, че има някакво неработещо или опасно съоръжение, според ЗУТ, първото нещо, което трябва да направим кметът и да направи предписание за отстраняване. Давам много прост пример - ако един стълб е наклонен, кметът не може да каже: „Махнете цялото съоръжение“ защото  това ще е незаконосъобразно. Може да каже: „Изправете си стълба“ и те ще го направят. Така пак няма да постигнем това, което искаме всички - нови и модернизирани, екологосъобразни, бързи и комфортни съоръжения. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна