Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средства от търговията с емисии вредни газове отиват за енергийна ефективност на училища и детски градини

Снимка: Иванка Петрова


Националният доверителен екофонд финансира проекти за енергийна ефективност чрез средствата, които получава страната от участието в европейската схема за търговия с емисии. Приходите за България от продажби чрез търг на квоти за емисии на парникови газове през 2017 година възлизат на близо 255 075 000 лева.

Камелия Георгиева, изпълнителен директор на Националния доверителен екофонд, сподели за „Преди всички“ по „Хоризонт“: 

Инвестиционната програма за климата предишната ни програма - Националната схема за зелени инвестиции, която се финансираше със средства постъпи от продажбата на емисии, но по силата протокола от Киото. Сега постъпленията са от ранните европейски търгове за емисии на парникови газове. От втората половина на 2015 година започна да се реализира тази програма. До момента са финансирани 54 проекта, общо са 74 обекта, които са държавни и общински. Общата стойност на самите проекти е на 31 милиона лева, от които 26,5 милиона са безвъзмездна субсидия от страна на програмата, а останалите се осигуряват от съответните бенефициенти - предимно общини, но има и държавни и административни институции, университети, институти на БАН.

Може да се счита, че България е успешна в търговете с емисии за парникови газове, смята Георгиева. Основно със средствата в Доверителния фонд се финансира подобряването на енергийната ефективност на училища, детски градини, читалища и административни сгради. През 2018 година пилотно ще се подпомагат договори за улично осветление или енергийна ефективност на болници, но грантовете ще са в размер на до 25% от стойността на проекта.

В четвъртък и петък, в рамките на Българското европредседателство, в София се провежда редовна среща на генералните директори и директорите по изменение на климата. На нея ще бъде представен целият екип на Българското председателство на съвета на Европейския съюз, който ще работи по международните аспекти на изменението на климата и международните преговори, както и приоритетите на страната ни в областта на политиката по изменението на климата


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени