Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бежова книга" на Фед: Икономиката на САЩ продължава да се разширява с добро темпо в началото на 2018 година

Икономиката на САЩ продължава да се разширява със "сдържано до умерено" в края на миналата и през първия месец на настоящата година при затягане на трудовия пазар и при умерен растеж на цените и на заплатите, посочва Федералният резерв в последната си т.нар. "Бежова книга" (Beige Book) за икономическите условия в страната.

В анализа на Фед се посочва, че повечето от 12-те федерални области докладват за скромен или умерен икономически растеж, докато регионът на Далас отчита здрав икономически подем. Заетостта също продължава да нараства с умерено темпо, като повечето федерални региона съобщават за недостиг на работна ръка, което в някои от тях може да доведе до известно ограничаване на икономическия растеж.

Участниците в проучване на Фед са оптимисти относно икономическите перспективи през 2018-а година, визирайки повишаващото се заплащане на труда в голяма част от федералните области.

В редица от 12-те региона се наблюдава и умерено нарастване на цените, като някои от тях съобщават за увеличаване на разходите в промишлеността, строителството и транспорта. В същото време бизнесът в някои области съобщава, че има възможност да повиши своите продажни цени.

Последната "Бежова книга" вероятно ще бетонира очакванията, че и през 2018-а година Федералният резерв ще продължава да провежда политиката си на постепенно повишаване на лихвените ставки. Мнозинството от членовете на Фед все още разчитат на трикратно вдигане на федералната фондова лихва, но на този етап няма ясни индикации по отношение времето, когато ще бъде предприета следващата стъпка в тази посока. Участниците на финансовите пазари обаче залагат, че следващото повишение на основната лихва с четвърт процент ще бъде факт на заседанието на Фед през март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!