Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ препоръча на Германия да "развърже кесията"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард се присъедини към призивите, отправяни към Германия, да инвестира в бъдещия икономически растеж, дори и с цената на разхлабване на здравата си бюджетна дисциплина, съобщава агенция АФП.

Берлин трябва да харчи бюджетни си излишъци, за да инвестира повече в обществената инфраструктура, като пътища, железопътни линии и цифрова инфраструктура, написа Лагард късно вечерта в сряда в своя блог.

Съветите на Лагард са факт преди предстоящата в четвъртък конференция във Франкфурт, чийто съвместни домакини ще бъдат МВФ и Бундесбанк и на която ще присъстват водещи икономисти и политици от цяла Европа.

Трябва да се има предвид, че правителствата на Германия, ръководени от консерваторите на канцлера Ангела Меркел, преследват политика, изповядваща изплащането на стари дългове и избягване на създаването на нови. Поддръжниците на подобна теза твърдят, че Германия трябва да постави в ред своята финансова къща, за да спази правилата на ЕС и за да се подготви за наближаващия  демографски преход, който ще доведе до трансформиране на икономиката на страната, когато милионите родени по време на следвоенния т.нар. "бейби бум" отидат в пенсия.

Според Лагард обаче, увеличаването на инвестициите в настоящия момент може да означава по-висок икономически растеж в дългосрочен план, който ще подобри просперитета и ще помогне да се компенсират разходите, свързани със застаряващото общество.

Ние също така бихме посъветвали правителството да изразходва повече средства за реформи, които да помагат на жените да се върнат на работа, като например отварянето на повече детски градини и на детски центрове, както и създаване на програми за обучение на бежанци, допълни шефът на МВФ.

Кристин Лагард направи и други предложения, включващи повишаване на заплатите, за да се подпомогне засилването на инфлацията в рамките на еврозоната и намирането на пътища за намаляване на огромния търговски излишък на Германия.

През последните години подобни призиви към управляващите в Берлин биваха отправяни както от МВФ, така и от редица германски съюзници и търговски партньори в чужбина, особено от страна на Франция.

Съветът на Лагард обаче срещна доста хладен прием от президентът на Бундесбанк - Йенс Вайдман, който заяви, че Германия трябва да запази безопасен марж на съществуващите фискални правила (за дълга и дефицита) в отговор на задаващите се демографски предизвикателства.

Той настоява, че инвестициите и другите мерки за стимулиране на потенциала за икономически растеж изискват промяна на публичните разходи от потреблението към инвестициите, а не увеличаване на самите разходи. Това може и да не е най-привлекателното нещо, което трябва да се направи, но би било най-правилното", добави Йенс Вайдман.

Очаква се следобед от 16:00ч. Кристин Лагард да даде специална пресконференция, използвайки днешния форум във Франкфурт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!