Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Обрейков: 35% от проектното трасе на втория кабинков лифт на Банско минава през незалесен участък

Снимка: Иван Обрейков

35 процента от проектното трасе на втория кабинков лифт в ски зона "Банско" минава през незалесен участък. Това обясни пред „Хоризонт“ маркетинг директорът на дружеството-концесионер Иван Обрейков. Той беше категоричен, че контролът по екологосъобразното изпълнение на инвестиционното предложение ще бъде не само от българските, но и от европейските институции. 

Инвестиционното намерение, внесено в Министерството на околната среда и водите, предвижда монтирането на втора кабинкова въжена линия с дължина 5,8 километра:
Паралелно от начална станция тук и ще стигне до местността "Чалин валог", а от там, разбира се, ще се кръстоса с настоящото трасе и ще се стигне до местността "Шилигарника". Това трасе,  около 35 процента, минава в негориста местност, така че няма нужда от премахване на дървета.
Обрейков беше категоричен, че става дума за изграждане само на кабинков лифт, който е най-екологичната алтернатива на хилядите автомобили, с които туристите се качват в планината, причинявайки сериозни проблеми в националния парк: 
Ако сме мислили, че преди години, да речем 2003 година, че в Банско ще има такъв бум, щяхме да направим две кабини.
Довечера е поредният протест срещу решението на правителството за промяна в Плана за управление на Националния парк "Пирин". От Министерския съвет категорично заявиха, че стоят зад решението си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна