Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиън": Петролният разлив от потъналия в Източнокитайско море танкер е върху 100 кв. км

Издадени са предупреждения за заразяване на морските храни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролният разлив от иранския танкер, който потъна преди дни в Източнокитайско море, се е разпрострял на 100 кв. км, пише британският в. "Гардиън".

Учените съветват потребителите в Япония, Китай и Южна Корея да не купуват риба и морски продукти, които може да са минали през района, докато не се оценят токсичните ефекти.

Експерти по морски катастрофи твърдят, че двете видими петна, покриващи почти 100 кв. км, са само върхът на айсберга и е възможно милиони риби да са били заразени с канцерогени. 

Иранският танкер пренасяше около 136 000 тона (около 1 млн. барела) лек суров петрол, когато се сблъска с товарен кораб на 6 януари. Смята се, че всичките 32-ма от екипажа са загинали при удара и последвалия пожар. Повреденият кораб бе отнесен от китайски води в японската икономическа зона, където потъна напълно в понеделник.

Степента на замърсяването не е ясна, защото лекият петрол не образува черно петно на повърхността (като сега образувалото петно най-вероятно е от горивото в резервоарите на кораба). То е по-трудно за засичане и по-разтворимо, което означава, че има по-голямо влияние под повърхността.

Китайската океанска администрация е събрала проби с вода от 19 места, където е преминал разливът, и в пет от тях е имало завишени нива на петролни субстанции.

Според някои учени лекият петрол лесно ще се изпари и ще остави минимални остатъци, но други се боят, че значителни количества може още да изтичат от потъналия кораб и да отравят морската флора и фауна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени