Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър почита годишнината от рождението на Яворов със съкровено паметно утро

Снимка: БГНЕС

В събота в Народния театър "Иван Вазов" ще бъде отбелязана 140-годишнина от рождението на Пейо Яворов. В предаването "12+3" поетесата и драматург Мирела Иванова разказа:
На нас с Народния театър ни се стори много важна идеята да се поклоним по този начин в едно паметно утро не само на гениалното Яворово присъствие, но и на присъствието му в Народния театър.
В спомените на съвременниците му, пък и до днес, в драматургията и сценичните осъществявания виждаме колко важна и безценна фигура е Яворов и за театъра. Той работи малко по-малко от пет години като артистичен секретар в Народния театър, предложен е от Пенчо Славейков за този пост, с едни специални думи, написани до министъра на просвещението: "Тук трябва поет, а не буквоед. Трябва човек, който практически да владее формите на мерената и немерената поетическа реч. За такъв аз настоявам да бъде назначен Яворов". И наистина, Яворов като артистичен секретар прави невероятно неочаквани, дори за артистите, за колегите си, неща в театъра - грижи се за българската реч, става стожер на музикалността и на нормите на красивата българска реч. Работи като драматург, превежда, пише, а в същото време е и режисьор, което е смайващо за едно толкова кратко време да осъществи толкова свои роли.
Не само юбилейно, но и от време на време си припомняме всички приноси на Яворов, припомняме си неговия гений отвъд лешоядните сенки, които мълвите го разнасят, допълни Мирела Иванова.
На 20-и януари ще бъде подредена и специална витрина с режисьорски книги на пиесите на Яворов "В полите на Витоша" и "Когато гръм удари".
Има какво да се научи, да се разбере. Дори от тази витрина ще намерят място и негови оригинали, автографи и работни материали, поясни Иванова.
В събитието ще се включат и Йорданка Кузманова, Марин Янев и Христо Чешмеджиев - трима актьори, дълбоко свързани с творчеството на Пейо Яворов и доказали своите дарби и пристрастия към Яворов, съобщи още Мирела Иванова.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени