Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет жертви на бурни ветрове в Северна Европа

Отменени полети и спрени влакове в Холандия и Германия

| обновено на 18.01.18 в 17:34
Обърнато ремарке и повредена кола в резултат на силните ветрове в Холандия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силни ветрове връхлетяха Северна Европа и други райони на континента, като спряха стотици полети и влакове и доведоха до смъртта на петима души, като почти всички бяха убити от паднали дървета, предаде АФП.

Втора зимна буря за този месец удари Холандия, като ветрове със скорост до 140 км/ч принудиха амстердамското летище „Схипхол“ - едно от най-натоварените на континента да спре всички полети за около два часа. Стихията отнасяше керемиди от покрива на терминала, което доведе до затваряне на входовете на две от трите зали за заминаващи пътници.

Националната служба в Холандия обяви червен код заради силните ветрове, а 62-годишен мъж загина в централния град Олст, след като върху него се стовари откършен клон на дърво. Инцидентът станал, когато той излязъл от камиона си, за да разчисти пътя. Втори холандец, също на 62 години, бе убит в източния град Енсхеде, след като дърво падна върху колата му, а друг 66-годишен мъж - след падане, причинено от силните ветрове.

В съседна Белгия шофираща жена почина, след като върху автомобила ѝ се стовари дърво на пътя в района на Грез Доасо, на около 35 км южно от Брюксел. Четирима души пострадаха от летящи ламарини в Антверпен, включително жена, която бе тежко ранена.

В Германия 59-годишен мъж загина на място под паднало дърво в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Холандската национална жп компания обяви, че всички влакове са спрени до следващо нареждане заради силната буря, освен в северния район на Грьонинген и на юг около Лимбург. Високоскоростните влакове „Талис“ спряха движението си в Холандия и Германия поне до 15 ч. българско време.

Очакваше се в четвъртък следобед ветровете да поутихнат, но холандските власти затвориха за движение няколко уязвими шосета и мостове, пресичащи различни диги. Холандските транспортни власти съобщиха, че 25 големи камиона са били обърнати от силните ветрове, което предизвикало задръствания на 6 основни трасета в страната. Южен Ротердам – най-голямото товарно пристанище в Европа, на практика стана недостъпен от севера заради проблеми по три основни шосета в града

В Германия десетки полети бяха отменени на летищата в Дюселдорф в западната част на страната, в Мюнхен на юг, както и на аеропорта, обслужващ Кьолн и Бон. Железопътната компания „Дойче бан“ обяви, че изцяло е спряла влаковете в провинция Северен Рейн-Вестфалия и частично в съседната Рейнланд-Пфалц, както и че е намалила скоростта на високоскоростните влакове между Волфсбург и Берлин. В късния следобед компанията съобщи, че спира за деня всички междуградски влакове, като потеглилите ще спрат след достигане на най-близката гара.

В западната австрийска провинция Тирол бяха спрени влаковете между Виена, Линц и Залцбург заради опасност от лавини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени