Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Находки край стените на Троянския манастир могат да ревизират историята на Светата обител

Троянски манастир
Снимка: БГНЕС

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий и археологът проф. Николай Овчаров представиха откритите край стените на Троянския манастир ценни древни предмети, които могат да променят историята на Светата обител. Сред находките има монети, украшения и оръжия. Очаква се мащабните проучвания и разкопки в района да започнат през есента.

Артефактите са открити край манастирските стени от работници. Досега се знаеше, че манастирът е създаден около 1600 година от монаси от Атон. Епископ Сионий обясни:

От старо време е известно, че районът на скалното образувание Чукарката е бил използван от древните наши предшественици, а имаме и някои сведения, че там се е намирал и по-стар манастир, в този район. Нещата са събрани без някакви специални проучвания и се надявам при едно по-задълбочено проучване да излязат и други интересни неща, които да допринесат за историята не само за Светата обител, но и на целия Троянски край.

Открити са 19 монети, които се датират от V до средата на XIII век. Проф. Константин Дочев уточни:

Монетите като датировъчен фактор съвпадат, синхронизират се с останалите предмети от края на 11-и век, тоест от времето на византийското владичество и от времето на Второто българско царство. Имаме пълна хронологична последователност.


Можем да подозираме, че тук е имало много важна крепост, която е функционирала в 11-и, 12-и до първата половина на 13-и век, подчерта проф. Овчаров.

Сред археологическите находки са три пръстена с кръстове върху тях, допълни Овчаров:


Единият от тях е профилиран, много красиво са оформени релефни орнаменти, което ни показва, че е бил на по-знатна личност.

Имаме шест фибули и апликации. Това е украшение, с което се прикрепва дрехата на мъже и на жени. Много често те имат и рангова стойност. Тези фибули са от V-VI век, ранновизантийски, което, заедно с монетата, която имаме, ни дава възможността да смятаме, че това укрепление, което се е намирало на Чукарка, е било създадено именно през V-VI век, тоест, от ранновизантийския период и е охранявало този важен път.

Още детайли за находките чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна