Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести у нас и в чужбина срещу застрояването на парк „Пирин“

| обновено на 18.01.18 в 21:46
Снимка: БТА

В защита на национален парк „Пирин“ излязоха хора в 20 града в страната, както и българи в Лондон, Оксфорд, Берлин, Хамбург, Виена, Прага.

В София протестът се проведе на площад „Независимост“. Според протестиращите решението на правителството за промяна в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ нарушава Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и екологичната оценка на плана и това ще позволи изсичане на вековни гори и ново строителство в „Пирин“.

Срещу застрояване на Пирин протестираха за втори път и в Габрово.

Около 30 души се събраха на протеста в Габрово, който се проведе на централния площад „Възраждане“. Протестиращите настояват за оттегляне на решението с аргумента, че той е в противоречие с българското законодателство.  Те поискаха и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, както и преразглеждане на концесионния договор за ски зона „Банско“. 

Според недоволните, обещанието на премиера Бойко Борисов от днешното правителствено заседание, че в "Пирин" ще се строи само втори лифт и нищо повече, няма да ги откаже да продължат с протестите, защото, според тях, всеки компромис е неприемлив и противоречи на опазването на защитената територия. Протестът продължи с шествие по централната пешеходна улица.

Протести бяха организирани още в 20 градове в страната, между които Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Хасково, Сливен и Смолян.

Протести в защита на Пирин имаше не само в България, но и в други европейски страни. Сънародници, живеещи в Берлин, се събраха пред българското посолство в германската столица. Пред "Хоризонт" един от организаторите - Любомила Йорданова, посочи:

Живея в Берлин от една година и имам платформа за благотворителност и образование на тема „Защита на природата“.

Акцията на сънародниците ни в Берлин е организирана в социалните мрежи. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени