Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 министри на земеделието участват в световното изложение "Зелена седмица" в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

70 министри на земеделието участват в световното изложение за храни и земеделски стоки "Зелена седмица" в Берлин. България е страна - партньор в тазгодишното издание на панаира.

Отправна точка на почетната обиколка на германския министър на земеделието Кристиан Шмит и ресорния еврокомисар Фил Хоган ще бъде Българската палата. Като страна - партньор България се ползва със специално внимание от официалното откриване до края на панаира.

Дори да не го осъзнават, много от вас носят в момента български земеделски продукти, каза германският министър на земеделието при откриването, като визираше българската роза, влязла в състава на голяма част от световно известните марки парфюми.

70% от розовото масло, което се продава по света, идва от България, каза още той.

Фил Хоган се пошегува, че когато за първи през 2015-а година е дошъл на изложението, се е учудил, че може някой от сутринта да му предложи алкохолни напитки, но вече знае, че тук се прави така и е готов за почетната обиколка на панаира.

Над 1600 изложители от 66 държави се включиха в "Зелената седмица" тази година. Освен търговски това е и политически форум, на който се решават проблеми, свързани с прехраната в света. През 2018-а година във фокуса на вниманието на 70 земеделски министри ще бъде животновъдството. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна