Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: За една година президентът Радев успя да придаде личностен характер на институцията

Снимка: БГНЕС

През първата си година като президент Румен Радев е успял да придаде личностен характер на институцията и това поведение се одобрява от българите. Това коментира политологът Татяна Буруджиева в интервю за предаването "Преди всички".

Според нея президентът е лоялен към партия БСП, което се дължи на неговия характер и професия. Едновременно с това обаче Радев показва и независимост от политическата класа, смята още Буруджиева:

Думата е чест. Когато си се заклел пред знамената на България, ти си човек, свикнал да отстоява своята дума. Веднъж дал дума, този човек се държи коректно. И онова, което каза пред избирателите, се опитва в тази една година максимално да го следва. Така че, аз мисля, че Радев ще продължи да бъде лоялен и коректен към тези, които са го издигнали, които са го номинирали, които го подкрепиха на изборите, но виждаме също така, че това „не“ на президента е формирано много далеч преди позициите на БСП. Президентът се опитва да бъде балансирано застанал сред политиците.

Във връзка с отношенията между премиера и президента, Буруджиева коментира:

Г-н Борисов, като премиер, има голям късмет с президента Радев. Това е първият президент на България, който не заставя министър-председателят нещо да се обяснява, да замазва, да поправя в неговите дискурси и това, което прави. Имаме шанс премиер и президент да имат общ език, да намерят общи позиции, защото това е най-важното за България. Това, че Цветанов води битки, мисля че е проблем само на ГЕРБ, защото битките, които г-н Цветанов започна срещу президента, не се увенчават с никакъв успех. Трябва да свикнем и да разберем, че наистина нямаме президент, произтекъл с тежка връзка с политиците и политическите партии, от което следват специфики в поведението на президентската институция, но виждаме, че това хората приемат и одобряват.

Цялото интервю на Силвия Великова с Татяна Буруджиева можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени