Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиза Славкова: От Меркел можем да очакваме подкрепа за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Втората тема, по която Меркел ще каже нещо в София, е европейският път на Западните Балкани, смята тя

Снимка: (архив) / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на работно посещение в България. Визитата ѝ е по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят приоритетите на Българското европредседателство и актуалните европейски въпроси.

В сряда Меркел прие в Берлин новия австрийски канцлер Себастиан Курц. В края на юни Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС. Днес Ангела Меркел ще бъде в Париж, където ще има срещи с френския президент Еманюел Макрон.

Визитата на Меркел у нас не е чак толкова изненадваща, каза в „Преди всички“ политологът и изпълнителен директор на фондация „Софийска платформа“ Луиза Славкова. Тя коментира общото в поредицата от срещи на Меркел и сподели очакванията си във връзка с разговорите ѝ с Борисов:

Нейните разговори и визити имат общо това – как да намери тя за пореден път баланса между крайните позиции, тъй като тя е невероятния балансьор на ЕС, включително и между своите позиции и тези на Франция, особено по отношение на еврозоната. Ние самите много искаме да влезем в т.нар. „чакалня на еврозоната“. Според мен, най-доброто, което може да се случи, е предпазлива подкрепа за влизане в „чакалнята“ към еврозоната, защото Германия е една от държавите с по-консервативна икономическа политика – т.е тя се притеснява от държави като България, които евентуално биха последвали гръцкия сценарий. Така че една предпазлива подкрепа за това, според мен би бил един много правилен политически сигнал. Второто нещо, по което Меркел ще каже нещо, е европейският път на Западните Балкани.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Силвия Великова с Луиза Славкова.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна