Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 31 март Томислав Дончев трябва да представи доклад за текущото състояние на е-управлението

| обновено на 19.01.18 в 11:34
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на БСП за създаване на временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на разходваните средства за електронно управление. Прие се предложението на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев да представи до 31 март доклад за текущото състояние на разработените компоненти на електронното управление и начини за ускореното им внедряване в администрацията. 

Таско Ерменков от "БСП за България" разкритикува управляващите:

Вие профанирате една идея, която трябва да бъде изключително важна. Това беше и вашата роля днес – да намерите начин, по който това електронно управление да не се случи, за да няма борба с корупцията. 

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта по време на разискванията, че усилията, които се полагат в тази посока вече дава ясни гаранции за успешно развитие:

Вече не може да има разход, който в перспектива не може да бъде сглобен с другите системи. Не само от икономическа, от чисто технологична гледна точка и това, според мен, е една от големите гаранции, че от тук нататък нещата ще се случват планомерно. Надявам се, че стана ясно, че електронното управление няма много общо или поне  не може да се сведе до купуването на компютри и принтери. За първи път имаме ясна институционална платформа - лидерът на процесите. И се надявам,  каквото и да се случва в следващото десетилетие, този модел да не бъде променян. Безспорно е редно всички разходи на държавата, включително и тези за електронно управление да се контролира по добре.


По-рано днес от левицата посочиха, че за електронно управление се говори от близо 20 години, усвоени са няколко стотин милиона лева, но практическият резултат е значително под очакванията на гражданите и бизнеса.  Депутатът Димитър Данчев от БСП обяви искането за създаването на временна парламентарна  комисия, която да направи пълен преглед на разходваните средства:


Вицепремиерът Томислав Дончев предлагаме в кратък срок да изготви план за изграждане на електронно управление. Планът да посочва видовете системи и дейности по тяхното внедряване за всички администрации на централно, областно и общинско ниво. Да се даде времева прогноза за дигитализация на административните услуги в реално използваема форма, да се даде пълна схема за финансиране на дейностите по изграждане на електронно управление, включваща и дейностите в общинските администрации.


От ГЕРБ бяха против създаването на временна комисия и предложиха да се задължи вицепремиерът Томислав Дончев да представи доклад за текущото състояние на разработените компоненти на електронното управление и начини за ускореното им внедряване в администрацията. От ГЕРБ попитаха социалистите как точно са изчислили изразходваните средства, при условие, че досега не е имало целево финансиране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна