Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пл. Русев: През 2018-а човечеството ще види изключително развитие в много направления

НДК е домакин на българското издание на "Светът през 2018"

Снимка: БТА

Обновената зала 3 на НДК днес е домакин на българското издание на "Светът през 2018". Форумът идва само дни след старта на Българското председателство на Съвета на ЕС, като нарежда столицата ни в поредицата от престижни градове – домакини.

Пламен Русев, изпълнителен продуцент на Webit.Foundation, прогнозира в интервю за „Преди всички“, че през 2018 година човечеството ще види изключително развитие в много направления, благодарение на технологиите:

20018 ще бъде най-бързата година от всички, които сме преживели до този момент, защото технологиите компресират времето, но едновременно с това 2019 година и следващите години ще бъдат още по-бързи. Очаквам в медицината да има пробиви, които да направят много от нелечимите болести вече лечими. Изключително много неща ще се променят. Аз желая ние хората да имаме силата и да имаме достатъчно адекватно отношение, за да запазим човешкото си и да продължим напред не управлявани от машини, а управляващи машини, които правят живота ни по-добър.

В рамките на предстоящата година фондацията Webit и глобалния ни борд предстои да издадем една книга, която се казва „Преоткриване бъдещето на Европа“. Европа не се развива кой-знае колко добре. Преди 12 години Европа беше отговорна за 32% световния брутен вътрешен продукт, днес – 12 години по-късно, за по-малко от 21 %... Говорим за 1/3 спад. С тези темпове Европа се движи към т.нар. континент от Трети свят. В тази книга ние ще се опитаме да създадем карта как Европа да върне лидерските си позиции. Книгата има шест основни глави, като киберсигурност, изкуствен интелект и т.нар. инфраструктура четири нула.

Още по темата чуйте от интервюто на Силвия Великова с Пламен Русев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна