Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният тенор Аврам Андреев на 90!

| обновено на 19.01.18 в 15:22

Легендата на Пловдивската опера  тенорът Аврам Андреев навърши 90 години. Невероятно е, но е факт, заяви с усмивка той в интервю за Радио Пловдив.  Времето променя всичко, други са изпълнителите, но операта като изкуство, на която отдавна предричаха краят, ще има по-силно бъдеще, каза още той.

Аврам  Андреев е свързан с Пловдивската опера от 1954г. / тогава Пловдивска народна опера/, само 10 месеца след създаването и, като печели конкурс, преди да е завършил Консерваторията. 

40 години той е на оперната сцена. Когато специализира в Болшой театър, попада на събрание, на което Ростропович е порицан заради факта, че е приел в дома си Солженицин. Но ролите, които тогава е изучавал в Болшой, след това изпълнява и в Брюкселския кралски театър. И това е потвърждение  за световния език на музиката и изкуството, които са над всичко. 

Аврам Андреев си припомня и случая, когато в Брюксел случайно в музикален магазин вижда плоча на "Моцарт и Салиери" и решава да си я купи. И тогава с изненада разбира, че това е записът в негово изпълнение, заедно с Павел Герджиков, което "Балкантон" е продал. 

От многобройните тенорови роли през кариерата днес Аврам Андреев откроява две - в "Травиата" и в "Севилският бръснар", в която той изпълнява ролята на граф Алмавива в над 250 представления и почти през цялата си кариера. 

Viva la muzika за Аврам Андреев! Честит юбилей! Аплодисменти и бис!

Цялото интервю с Аврам Андреев чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени