Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цирковите артисти настояха да спре злоупотребата с думата "цирк"

Снимка: БГНЕС

В открито писмо цирковите артисти настояха да престане злоупотребата с тяхното изкуство, като думата "цирк" се използва в изказванията на политиците и в писанията на журналистите като нарицателно за нещо унизително.

Световноизвестният цирков артист Александър Балкански-младши е убеден в разбирането си, че злоупотребата с думата е повсеместна и това трябва да престане:

Това е една красива, благородна професия, която е обвързана изцяло с изкуството. Очите на всички нас са вперени в нашите политици, това е нашият елит и когато те се изпуснат, ние се чувстваме страшно обидени. Думата "цирк" и "циркаджия" не съществува в нито един език като нарицателно.

Отвореното писмо на цирковите артисти остави замислени политиците, но и вложи доза яснота. Социалистът Таско Ерменков каза:

Лошото е, че тази дума е придобила една друга гражданственост, която автоматично излиза отвътре - "цирк" като "шоу". Когато употребяваме в парламента думата "цирк", искаме да кажем – да не превръщаме сериозните заседания в развлекателно шоу.

Тома Биков от ГЕРБ с усмивка признава, че дори съвсем наскоро е нарекъл депутати от БСП "циркови артисти" в онзи смисъл, за който професионалните артисти призовават да се спре и да не се трупа негативизъм върху професията им: 

Аз самият съм я използвал и се извинявам. Те, ако искат компенсация, могат, когато са ядосани един на друг, да се наричат депутати, което може би ще бъде по-обидно като професия. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!