Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната банка на Гърция премахна зависимостта си от Механизма за осигуряване на спешна ликвидност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националната банка на Гърция е успяла да премахне изцяло зависимостта си от Механизма за спешна банкова ликвидност (програмата ELA) на Европейската централна банка, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източници, запознати с въпроса.

Трябва да се има предвид, че банките в Гърция бяха принудени да се включват в спасителната програма ELA през февруари 2015-а година, след като ЕЦБ престана да приема гръцките държавни облигации като обезпечение при провежданите от централната банка редовни репо аукциони и в нейните програми за осигуряване на дългосрочна парична ликвидност на търговските банки в рамките на еврозоната. Това извънредно финансиране на гръцките банки беше доста по-скъпо (при по-високи лихви) от програмите на ЕЦБ за доставяне на ликвидност за останалите части на единния валутен блок.

През юни миналата година обаче ЕЦБ възстанови достъпа на гръцките банки до евтините си операции за финансиране, което позволи на кредитните институции в страната да намалят зависимостта си от Механизма за спешна ликвидност (ELA). Това доведе до трайно намаляване на размера на програмата ELA от страна на ЕЦБ, като за последно централната банка понижи таванът на програмата в средата на миналия месец с 1 млрд. евро до общо 24,8 млрд. евро.

Това трайно понижение отразява подобрените ликвидни условия, отчитайки подобряващите се депозитни потоци в гръцкия банков сектор и достъпът на банките до финансовите пазари, отбеляза Гръцката централна банка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени