Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискриминацията при упражняване правото на труд

БНР Новини
Доц. Ана Джумалиева
Снимка: БГНЕС
Анализът на практиката през годините потвърждава извода, че защитата от дискриминация при упражняване правото на труд заема значителна част от дейността на Комисията за защита от дискриминация. Това е напълно разбираемо, доколкото реализирането на правото на труд представлява за мнозинството от пълнолетните граждани основен източник на средства за тяхното съществуване и за издръжка на техните семейства. От тази чисто количествена гледна точка вероятността да възникват спорове, касаещи именно този тип правоотношения, се приема за завишена.
Макар и действащото законодателство да въвежда редица гаранции относно добросъвестното изпълнение на задълженията на страните по трудовите и сходните на тях правоотношения, специфичната връзка между работодателя и работника поставя последния в уязвимо положение в процеса на защита на неговите права и интереси. В този смисъл изпъкват констатираните от Комисията за защита от дискриминация прояви на преследване спрямо работници, решили да отстояват правото си на равно третиране, включително и преследване спрямо представители на синдикални организации. Това каза доц. Ана Джумалиева в предаването „Законът и Темида“.
Председателят на Комисията за защита от дискриминация уточни, че висок процент от оплакванията, свързани с упражняването на правото на труд, традиционно засягат прилагането на принципа „равен труд – равно заплащане“, задължението на работодателя за прилагане на еднакви критерии във връзка с налагането на дисциплинарни наказания, задължението за предоставяне на равни възможности за професионално обучение и израстване в длъжност или ранг. Нерядко подадените жалби и сигнали съдържат твърдения за тормоз и сексуален тормоз на работното място. Тези констатации указват необходимостта от влагане на допълнителни ресурси с цел повишаване на интензитета на дейностите на Комисията за защита от дискриминация по превенция на дискриминацията на работното място. Чуйте повече по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени