Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антимафиоти и ДАНС участвали в международна операция срещу разпространението на криптовалута

Българска следа в нова измамна дейност

| обновено на 19.01.18 в 18:42
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Антимафиоти и агенти на ДАНС са участвали в международна операция срещу създаването и разпространението на криптовалутата уанкойн (OneCoin).

Българска следа в нова измамна дейност с криптовалута. Българката Ружа Игнатова се разследва в Германия за участие в организирана престъпна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн. 

В присъствието на партньорски служби са били претърсени офиси в София на българското търговско дружество "Уан Нетуърк сървисиз" и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство. Намерени са редица сървъри. Разпитани са над 50 свидетели. Фирмата е била част от международна асоциация, както и дружества в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония. 

Групата е действала от три години и е успяла да привлече над 3 милиона потребители. Става дума за пране на пари и финансови услуги без разрешение. Проверява се дали с уанкойн  е е финансирана и терористична дейност. За разлика от по-попурярната криптовалута биткойн, която може да се купи виртуално, уанкойн може да се получи само чрез този международен консорциум от фирми, включително и българската. 

У нас търговията с крипновалута не е престъпление, но в други страни, включително и Германия е, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.
Според това, с което разполагаме в началото е тръгнало от тук. Всички сървъри са били тук. В момента тази валута продължава да функционира. Не е преустановена дейността. Това означава, че сървърите, които сме иззели, не са всичките най-малкото. 


С обвинение за участие в нея в Германия е българката Ружа Игнатова, каза още той: 

Според германското законодателство става въпрос за така наречената "търговска измама". Деяние, което тук, в България, не е криминализирано или е като банда, пране на пари, прогресивно набиране на клиенти, както и извършване на финансови услуги за разплащане без разрешение. Съществуват данни, че с тази фиктивна криптовалута се финансират действия, свързани с организирана престъпност и тероризъм. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна