Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Меркел провеждат първата си двустранна среща след споразумението за политическа коалиция в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел провеждат в Париж първата си двустранна среща след споразумението за политическа коалиция в Германия. Бъдещето и приоритетите за Европа са централна тема на разговорите.
Предвиждана отдавна и закъсняла заради коалиционните проблеми на германския канцлер Меркел, днешната среща на ръководителите на Франция и Германия има символична цел - да внуши единство и готовност за действие на френско-германската двойка. Президентът Еманюел Макрон изрази задоволството си от проекта за коалиция в Германия и от нейните визии за ЕС, които се вписват във френския президентски проект, изложен от Макрон още миналата есен. 

На дневен ред на срещата са неотложните проблеми и бъдещето на Европа, специално проектът за реформи на еврозоната. Гореща тема е имигрантската политика, за която френският президент изрази позицията си тази седмица в Кале. Сутринта в Тулон той разгърна и темата за общи средства за европейска отбрана, като посочи Германия като първостепенен партньор.
Срещата на двамата ръководители ще завърши с обща пресконференция.
Според коментарите нестабилността на Берлин през последните месеци е освободила повече място за френския президент на международната политическа сцена, но за да има успех за европейския проект, той се нуждае от партньорството на Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени