Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сидеров: Не съм сигурен дали няма да подкрепя вота на недоверие към правителството

Според областния управител на София язовир „Бели Искър“ представлява непосредствена опасност за местните жители

| обновено на 20.01.18 в 00:32
Волен Сидеров
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров предупреди, че подкрепата му за правителството е под въпрос заради опит на министерствата на регионалното развитие и околната среда да прехвърлят стопанисването на язовир „Бели Искър“ върху областния управител на София.

Министърът на околната среда и министърът на регионалното развитие са прехвърлили на нашия колега рисковете от една бъдеща катастрофа, поясниСидеров.

Аз не съм сигурен как ще гласувам, дали няма да подкрепя този вот на недоверие, защото започвам да мисля, че това правителство недостатъчно добре работи за интересите на хората“, каза лидерът на „Атака“, визирайки предложения от БСП вот на недоверие към правителството.

Областният управител на София Илиан Тодоров заяви, че има непосредствена опасност за жителите в района на „Бели Искър“ и София.

С 1 милион бюджет, 15 хиляди лева капиталови разходи, аз няма как да направя ремонт на язовирната стена, докато в същото време МРРБ разполага с 418 милиона лева бюджет и въпреки всичко за 8 месеца министър Нанков не е предприел абсолютно никакви действия, за да осигури сигурността на гражданите и в района, и в град София, каза Тодоров.

Язовирът, който е на територията на община Самоков, е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област, посочиха от регионалното министерство след доклада на Върховната адмнистративна прокуратура от ноември миналата година, в който се посочва, че сред 105-те опасни язовири в страната е и "Бели Искър". Предстои да бъде извършена реконструкция на язовирната стена.Към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и "Софийска вода", по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир "Бели Искър" се осигуряват от концесионера.

Пред "Хоризонт", Сидеров каза също и че не подкрепя решението на правителството за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин":
Аз, ако бях член на Министерския съвет, нямаше да гласувам за това решение, защото аз не знам защо трябва да се подкрепя една фирма, която е неясна, офшорна и зад която, както чувам и разбирам, стоят някакви олигарси, на които държавата май че им спаси банката преди време. И сега аз се питам трябва ли държавата да защитава такива фирми и да стои зад тях, и да разпъва чадър над тях или трябва да се грижи за повишаването на доходите и стандартите на всички българи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна