Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите събития във външната политика обобщава "Седмицата на бързи обороти"

Един смъртоносен изстрел в Косово отекна на Балканите и се чу в Брюксел

Оливер Иванович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началото на изтичащата седмица беше белязано от един изстрел в Косово, който възкреси спомените за страх и напрежение на Балканите.  Във вторник един от политическите лидери на косовските сърби Оливер Иванович беше застрелян в град Косовска Митровица. Смъртта на политика отново обтегна отношенията между Белград и Прищина.  Сърбия обяви убийството на лидера на Гражданската инициатива "Свобода, демокрация, истина" за терористичен акт, а президентът Александър Вучич веднага свика заседание на Съвета за национална сигурност:

За сръбската държава това е терористичен акт.  от Изпратено е вече писмо до органите на ЕУлекс и ЮНМИК с нашата заявка - не желание,  а заявка -  държавните органи на Сърбия да участват в разследването на територията на Косово и Метохия.  Ще следим изкъсо какво правят косовската полиция и ЕУлекс и ако те не знаят как да си свършат работата, ние ще ми я свършим както трябва.

В отговор премиерът на Косово Рамуш Харадинай контрира:

Осъждаме това престъпление и изразяваме нашите съболезнования на семейството на господин Иванович. Осъждаме обаче и опитите за използване на тази трагедия за политически цели, независимо от кого.  Косовските институции правят всичко необходимо, косовската полиция има добри връзки с много организации и ако има нужда някой да ни помага в разследването, можем да поканим ФБР. Но не приемаме декларации от когото и да било с искане за намеса в Северно Косово. 

Въпреки създалото се напрежение късно четвъртък говорител на Еврокомисията обясни, че разговорите между Сърбия и Косово под егидата на Европейския съюз ще продължат. Днес се очаква Вучич да посети Косово.

От звуковия файл чуйте целия обзор на водещите международни новини от изтичащата седмица, подготвен от Албена Тонева, с акценти: Европейското бъдеще на Западните Балкани като приоритет не само на България, но и на Европа, външнополитическите изяви на френският президент Еманюел Макрон, който се срещна с британския премиер Тереза Мей и с германския канцлер Ангела Меркел, а в САЩ отново бе поставен въпросът за изграждането на стена по границата с Мексико.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени