Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон предполага, че Великобритания може да постигне специално търговско споразумение с ЕС

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон предполага, че Великобритания може да постигне специално търговско споразумение с ЕС след Брекзит. В интервю за Би Би Си Макрон подчертава, че споразумение, подобно на това с Канада и Норвегия, е възможно само, ако Лондон приеме всички условия на Брюксел.

Говорим за нещо средно между сегашния пълен достъп до общия пазар и търговско споразумение. Всичко зависи от вашите предложения и кои условия ще приемете, но на общия европейски пазар не може да избирате конкретни ябълки.

Макрон допълни, че Великобритания не може да получи пълен достъп до общия пазар, ако не приеме предварителните условия: свобода на движение на хората, бюджетни плащания и върховенството на Европейския съд.

Важно е обаче да не карате хората да вярват, че е възможно и вълкът да е сит и агнето цяло, подчерта френския президент по време на посещението си във Великобритания в петък.

В същото време британският вицепремиер Дейвид Лидингтън заяви, че Великобритания може да се завърне в ЕС в рамките на едно поколение, ако организацията бъде реформирана. На страниците на вестник „Дейли телеграф“ той посочи, че не вярва, че резултатът от референдума за Брекзит може да бъде променен, но предполага, че ЕС няма да изглежда по същия начин след 20 години. Блокът ще бъде структуриран по различен начин и това е нещо, което бъдещите парламенти и поколения трябва да имат предвид, отбелязва Лидингтън. Коментарът на Лидингтън идва след като премиерът Тереза Мей заяви за пореден път, че Брекзит ще се състои. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени