Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският канцлер: Очакваме много от Българското европредседателство

Меркел: Скоро в България постепенно ще започнат да се въвеждат правилата на Шенген

Гостенката приветства идеята на Борисов за среща ЕС - Турция във Варна

7
Снимка: БГНЕС

Очакваме много от Българското председателство, то е отлично подготвено от българското правителство. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в България. Мотото „Съединението прави силата“ е точно това мото, от което има нужда ЕС.

България може да направи много по отношение на своите добросъседски отношения, каза Меркел и добави:

Затова днес наред с развитието в България, много интензивно говорихме за съседските отношения, например за плана на България да проведе в София неформална среща на върха, посветена на темата Западни Балкани, за да може страните от Западните Балкани да имат европейска перспектива и да решат голяма част от своите проблеми. Можем да разчитаме на управлението в България. Зная, че Председателството е много добре подготвено. Напълно споделяме целите му.

Добрият живот в мирна Европа се нуждае и от участието на Западните Балкани – те да получат европейска перспектива. Трябва да покажем видими успехи. Знам това от т.нар. Берлински процес. Тази година ще поканя Великобритания към този процес и ще работим ръка за ръка.

За нас е важно присъединяването да стане на основата на изпълняване на критериите. Ние може да отваряме глави за преговори, може да водим преговори, но съответната държава трябва да покаже резултати.

Трябва да улесним процеса на свързаност, т.е. да дадем възможност на хората да се свържат с помощта на инфраструктура - по път и с железопътен транспорт. Говорихме за това, че ще насърчим инфраструктурните проекти. България и Германия ще работят в тясно сътрудничество.

Меркел подчерта като друг акцент съседството с Турция.

Говорихме по въпросите за миграцията. Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата външна граница. Тази задача е изключително тежка, особено на българо-турската граница.

Ангела Меркел приветства инициативата на българския премиер за среща на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на Комисията Жан-Клод Юнкер и на парламента Антонио Таяни с президента на Турция Реджеп Ердоган във Варна, където открито да се говори по всички нерешени въпроси.

Имаме нужда от подредени отношения, за да можем да решаваме проблемите, които възникват.

Тя приветства и идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в ЕС. Германският канцлер заяви категорично, че Германия ще продължи да работи на страната на България и да подкрепя проектите й.

В най-скоро време постепенно и на етапи ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата, каза още германският канцлер.

Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия се полагат и ви подкрепяме. България на практика към днешна дата вече пази външна граница на Съюза, имайки предвид българо-турската граница. Не мога да кажа конкретна дата. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна