Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас: Македонска нация никога не е имало

Снимка: БГНЕС

Македонска нация никога не е имало, това заявява гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за вестник "Етнос", което се очаква да бъде публикувано утре. Думите му предават всички македонски медии, като се позовават на информация на гръцкия новинарски портал "Нюз 24/7". В интервюто Ципрас говори с подробности по спора за името на Република Македония и посочва с какво друго име Гърция би приела за бившата югославска република.

Гръцкият премиер посочва, че в античността никога не е съществувала македонска нация, както не е имало нито атинска, нито спартанска нация. А в днешната географска област Македония от VII век са се заселвали последователно гърци и славяни, българи, сърби, евреи и османци.

Тъй като тази географска област обхваща части от 3 държави, е абсурдно някоя от тях да иска ексклузивно да се идентифицира етнически като македонска, заявява Ципрас и допълва, че би било абсурдно и да не съществува думата Македония в името на бившата югорепублика.

Тази позиция на премиера предизвиква недоволство сред гръцките националисти и църквата, които готвят протестни демонстрации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна