Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи решават на конгрес дали да преговарят за нова коалиция с Меркел

| обновено на 21.01.18 в 08:35
Снимка: БГНЕС

Германската социалдемократическа партия се събира днес на важен конгрес, за да реши дали да води официални преговори с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел Християндемократически / Християнсоциален съюз за съставяне на управляваща коалиция.

Принципното споразумение между партиите беше постигнато миналата седмица, след безпрецедентно дълги предварителни разговори, продължили цяло денонощие. Тогава бяха договорени ключови въпроси като имиграцията, данъчните ставки за богатите и участието на страната в бюджета на ЕС.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц призова съпартийците си да одобрят започването на коалиционните преговори с консерваторите на Меркел. Искането да се започнат официални преговори обаче среща съпротива сред младежката организация и лявото крило на партията.

Почти 4 месеца след парламентарните избори Меркел все още не успява да състави правителство. Ако конгресът на социалдемократите се обяви против започването на официални преговори за коалиция, това може да доведе до нови избори или съставяне на правителство на малцинството.

Участие в днешния партиен форум ще вземат 600 делегати.  Делегатите на младежкото крило на партията, които наброяват 80-90 души, планират да гласуват против. 

Миналата седмица, след 24-часови предварителни преговори, консерваторите и социалдемократите се споразумяха по ключови въпроси като имиграцията, данъчните ставки за богатите и участието на страната в бюджета на ЕС. Договорките дадоха зелена светлина за провеждането на същинските преговори за съставяне на коалиция близо четири месеца след парламентарните избори в Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна